Здрава или не баш толку здрава храна

Здрава или не баш толку здрава храна

Во минатото можеби не се обрнувало големо внимание на начинот на исхраната бидејќи не постоеле научни докази дека храната може да има големо влијание врз здравјето на човекот. Но денес сè повеќе се истражува корелацијата помеѓу храната и здравствената состојба на...
Витамин Б1

Витамин Б1

Што претставува витаминот Б1? Витаминот Б1, или уште наречен тиамин, е хидросолубилен (растворлив во вода)  витамин кој припаѓа на групата Б витамини. Функции во човековиот организам Учествува во процесот на претворање на јаглехидратите (глукозата) од храната во...
Витамин Д

Витамин Д

  Што претставува витаминот Д? Витаминот Д е липосолубилен (растворлив во масти) витамин за кој најверојатно сите имаме слушнато дека можеме и самите да го синтетизираме ако поминуваме доволно време на сонце. Како и сите останати липосолубилни витамини, и витаминот Д...
Посакуваше смрт

Посакуваше смрт

(оваа статија е дел од серијалот Отров со големо „К“)   Ова е вистински случај; но околината и името се променети. Маџ Бранак повеќе години работела за циркусот Barnum & Bejli. Иако возбудата од патувањата, животните, луѓето и циркуската атмосфера и пружале големо...
Како да престанете со користење на темни пијалоци

Како да престанете со користење на темни пијалоци

(оваа статија е дел од серијалот Отров со големо „К“) Немојте да си дозволувате премногу слободно време, бидејќи работливоста предизвикува самосовладување. Водете дневник, бидејќи со пишувањето ќе си го одвлекувате вниманието. Строго контролирајте ја исхраната....
Пиење на црн чај

Пиење на црн чај

(оваа статија е дел од серијалот Отров со големо „К“) Пилот на приватен авион се онесвестил на крајот од летот кој започнал во текот на претпладнето, по напорана партија голф претходниот ден во близина на градот во пустината. Пиел големи количини на пиво вечерта пред...

Pin It on Pinterest