Библиски стих на денот

Зар не знаеш? Зар не си чул? Господ е вечен Бог, Творец на земните краишта. Тој не се заморува, не постанува, и Неговиот ум е неизмерлив.
(Исаија 40:27 ; Библија)

Мојот живот денес

21 октомври – ХРИСТОС КАКО ДЕТЕ И МЛАДИНЕЦ
(18 – 24 октомври: Христос во мојот живот)

„А детето растеше и јакнеше во дух, исполнувајќи се со мудрост, и Божјата благодат беше на Него.“ (Лука 2:40; Библија)

Прекрасен и чудесен е според своето значење извештајот за Неговото рано детство: „А детето растеше и јакнеше во дух, исполнувајќи се со мудрост, и Божјата благодат беше на Него.“ Осветлен со наклонетоста на Својот небесен Татко, Исус „напредуваше во мудрост, во растењето и во благодатта пред Бога и пред луѓето.“ (Лука 2:52; Библија)
Неговиот ум бил активен и прониклив, а проникливоста и мудроста што ги покажувал ги надминувале годините на Неговата возраст…

Библиско поглавје на денот

Евангелие по Лука 4

1 А Исус исполнет со Светиот Дух, се врати од Јордан, и Духот Го водеше во пустината 2 четириесет дена, каде беше искушуван од ѓаволот. А во тие дни не јадеше ништо, а кога поминаа тие, Тој огладне. 3 Тогаш ѓаволот Му рече: „Ако си Син Божји, кажи му на овој камен да стане леб.” 4 А Исус му одговори: „Напишано е, дека човекот не ќе живее само со леб.” 5 И го одведе на високо и Му ги покажа, во еден миг, сите царства на светот 6 и Му рече ѓаволот: „Ќе ти ја дадам сета власт и нивната слава, зашто мене ми е предадена и јас ја давам кому што сакам. 7 И така, ако ми се поклониш, сè ќе биде Твое.” 8 А Исус одговори и му рече: „Бегај од Мене, сатано, оти е напишано: ‘Поклонувај Му се на Господа, Твојот Бог, и само Нему служи Му!’ 9 И Го одведе во Ерусалим и Го постави на врвот на Храмот и Му рече: „Ако си Божји Син, фрли се оттука долу, 10 зашто е напишано: ‘Ќе им заповеда на Своите ангели за Тебе, да Те запазат 11 и ќе Те носат на раце, за да не си ја сопнеш Твојата нога на камен.’ 12 Исус одговори и му рече: „Кажано е: ‘Не искушувај Го Господа, Својот Бог.’” 13 И откако го заврши секое искушение, ѓаволот отстапи од Него за некое време. 14 И Исус се врати, во силата на Духот, во Галилеја и гласот за Него се разнесе по целата околина. 15 А Тој поучуваше по нивните синагоги и сите Го прославуваа. 16 И дојде во Назарет, каде што беше пораснал; влезе во саботен ден во синагогата, според Својот обичај, и стана да чита. 17 Му го подадоа книжниот свиток на пророкот Исаија и го одвитка и го најде местото каде што беше напишано: 18 ”Господовиот Дух е на Мене, зашто Ме помаза и Ме испрати да им проповедам на бедните; да ги исцелам скрушените по срце, 19 да им навестам на заробениците, дека ќе бидат пуштени, на слепите дека ќе прогледаат; да ги пуштам на слобода напатените; и да ја навестам благопријатната Господова година.” 20 Го завитка свитокот, му го врати на службеникот и седна, а очите на сите во синагогата беа свртени кон Него. 21 И почна да им зборува: „Денес се исполни ова писмо, во вашите уши. 22 И сите Му посведочија и им се восхитуваа на благодатните зборови, што излегуваа од Неговата уста. И велеа: „Не е ли Овој Синот Јосифов?” 23 И им рече: „Секако ќе ми ја кажете пословицава: ‘Лекаре, излечи се сам!’ Направи и тука, во својот роден крај, сè што чувме дека си направил во Капернаум.” 24 Тогаш им рече: „ Вистина ви велам, дека ниеден пророк не е примен во својата родина. 25 Вистина ви велам – имаше многу вдовици во Израел, во времето на Илија, кога небото беше затворено три години и шест месеци и настана голема глад по целата земја; 26 и при ниедна од нив не беше пратен Илија, а само при жената вдовица во Сидонската Сарепта. 27 Исто имаше многу лепрозни во Израел во времето на пророкот Елисеј, но ниеден од нив не беше очистен освен Сириецот Нааман.” 28 А кога го чуја тоа, сите во синагогата се наполнија со гнев 29 и станаа, и Го истераа од градот, и Го одведоа до стрмнината, на која беше соѕидан нивниот град, за да Го фрлат долу. 30 Но Тој помина меѓу нив и си отиде. 31 И слезе во Капернаум, град во Галилеја. И ги поучуваше во сабота. 32 И и се восхитуваа на Неговата наука, зашто Неговото слово беше силно. 33 А во синагогата имаше човек опфатен од дух на нечист бес; тој извика со силен глас: 34 ”Ех, што имаме ние со Тебе – Исусе Назареецу? Дали дојде да нè упропастиш? Знам, Кој си Ти: Божји Светец.” 35 А Исус го прекоруваше, велејќи: „Молкни и излези од него!” Тогаш бесот го кутна на средина и излезе од него, и ништо не му напакости. 36 И сите се исплашија и си велеа еден на друг: „Какво е тоа слово, да со власт и со сила им заповеда на нечистите духови и излегуваат?” 37 И се разнесе глас за Него по сите околни места. 38 И стана од синагогата, влезе во Симоновиот дом. А Симоновата тешта беше опфатена од силна треска и Го помолија за неа. 39 И се наведна кон неа, и запрети на треската, и таа ја остави, и стана веднаш и им служеше. 40 А кога сонцето зајде, сите, кои имаа болни од разни болести ги доведоа при Него. А Тој ги положи рацете на секого од нив и ги исцели. 41 И лоши духови излегуваа од мнозина и викаа, велејќи: „Ти си Божји Син.” А Тој ги прекори и не им дозволуваше да зборуваат, зашто знаеја дека Тој е Христос. 42 А кога се раздени, Тој излезе и отиде на пусто место, а народот Го бараше и дојдоа до Него, и сакаа да Го задржат, за да не си отиде од нив. 43 А Тој им рече: „И на другите градови треба да им го проповедам Евангелието за Божјото Царство, зашто Сум испратен за тоа.” 44 И проповедаше по синагогите во земјата Јудејска.

____________________________________________________________________________________________________

Наша препорака е да се читаат барем по неколку поглавја дневно од Библијата, по ваш сопствен избор. Доколку сè уште не сте почнале да ја читате Библијата плански – ви предложуваме тоа да го почнете уште денес. Кликнете овде за да го изберете планот кој вам најмногу би ви одговарал.

Видео на денот

Космички конфликт – Потеклото на злото

Песна на денот

Кликнете тука за текстот на песната

The Refiner’s Fire – Christian Berdahl

There burns a fire with sacred heat
White hot with holy flame
And all who dare pass through its blaze
Will not emerge the same
Some as bronze, and some as silver
Some as gold, then with great skill
All are hammered by their sufferings
On the anvil of His will

The Refiner’s fire
Has now become my souls desire
Purged and cleansed and purified
That the Lord be glorified
He is consuming my soul
Refining me, making me whole
No matter what I may lose
I choose the Refiner’s fire

I’m learning now to trust His touch
To crave the fire’s embrace
For though my past with sin was etched
His mercies did erase
Each time His purging cleanses deeper
I’m not sure that I’ll survive
Yet the strength in growing weaker
Keeps my hungry soul alive

The Refiner’s fire
Has now become my souls desire
Purged and cleansed and purified
That the Lord be glorified
He is consuming my soul
Refining me, making me whole
No matter what I may lose
I choose the Refiner’s fire

Цитат на денот

Две работи ми велат дека има Бог: ѕвезденото небо над нас и моралниот закон во нас.

Мој Исус, мој Господ

На местото на човекот победил Христос, издржувајќи најтешки искушенија. Заради нас покажал самосовладување што било посилно од гладот и од смртта. Во оваа прва победа биле опфатени и други прашања што влегуваат во сите наши борби со силите на темнината.

Благодат врз благодат

22. Какво е тоа „обличје“ на нашето грешно тело?

„Зашто тоа, што му беше невозможно на Законот, зашто беше слаб заради телото, Бог го изврши: испраќајќи Го – заради гревот – Својот Син во обличје слично на грешното тело и, поради грев, го осуди гревот во телото“ (Римјаните 8:3 ; Библија)

Немојте погрешно да ја сфатите идејата која е изразена во зборот „обличје“. Не се работи за облик, ниту за фотографија во смисла некоја слика, туку за обличје во смисла на еднаквост (истоветна природа). Се работи за обличје на природата, обличје на телото. Да би било како грешно тело, би требало да има грешно тело; да би можело воопшто да постане тело какво што е во овој свет, требало да биде токму онакво какво што е во овој свет, тело какво што ние имаме, а тоа е грешно тело. …

Денешни молитвени предлози

Чешиново-Облешево

Да се молиме за сите луѓе кои живеат во општина Чешиново-Облешево, за да не ја одбиваат Божјата благодат и да се обратат кон Вистината.

За Бог да ни даде срце за да го познаеме

Да се молиме Бог да ни даде срце за да го познаеме и да се обратиме кон Него со сето срце.

„И ќе им дадам срце за да Ме познаат дека Јас Сум Господ, за да бидат Мој народ, а Јас нивни Бог, зашто тие пак ќе се обратат кон Мене со сето свое срце.“
(Еремија 24:7 ; Библија)

Благодарност

Да му благодариме на Бог затоа што не гледа како човекот;
што не гледа на лице, не гледа кој е кој, туку гледа што е во срцето.

„…Бог не гледа како што гледа човекот: човекот гледа на лице, а Господ гледа што е во срцето.“
(1 Самоилова 16:7 ; Библија)

Божји созданија

 

Копнежот на вековите

КОПНЕЖОТ НА ВЕКОВИТЕ – 21 октомври – „Едно ти недостига“ (втор дел)

…Имотот му е доверен на поглаварот за да покаже дека е исправен повереник; овие добра требало да им ги подели на сиромасите. Така Бог и денеска им доверува на луѓето средства, дарови и прилики за да можат да станат негови посредници, да им помагаат на сиромасите и на тие што страдаат. Оној што ги користи доверените дарови како што одредил Бог, станува соработник на Спасителот. Тој ги придобива душите за Христа, зашто е претставник на неговиот карактер….

УБАВИНАТА НА ПОНИЗНОСТА

Горделивите луѓе полни со самите себеси имаат тенденција да се фокусираат на пропустите и слабостите кај другите, и не ги допира скршеноста на другите околу себе.

Понизните и несебични луѓе длабоко ги чувствуваат сопствените слабости и големи духовни потреби, и се осетливи кон оние кои се скршени.

Верно е словото и достојно – за полно примање: Христос Исус дојде во светот да ги спаси грешниците, од кои сум прв јас.
(1 Тимотеј 1:15 ; Библија)

ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ НА ДЕНОТ

ЗАСКИТАНИ ЅВЕЗДИ

Ние, исто така, можеме да се најдеме како ѕвезди скитници кога се обидуваме да живееме во нашите сопствени сфери на орбитата. Ќе најдеме повеќе значење и цел во животот, ако дозволиме да бидеме повлечени од Духот во орбитална врска со Синот на Праведноста Исус Христос.
„А на Оној, Кој може да ве запази од сопнување и да ве постави непорочни во радосно воскликнување пред Својата слава, на Единствениот Бог, нашиот Спасител преку Исуса Христа нашиот Господ – слава, величие, сила и власт пред секое време и сега и во сите векови. Амин!“ (Јуда 1:24.25; Библија)…

Комплетно здравје

Запознајте се со различните видови на дијабетес

Во време во коешто постои епидемија од болеста дијабетес, добро е да се знаат неколку информации плус за оваа болест и за тоа колку видови на дијабетес постојат и како тие се разликуваат меѓусебно…

Божјите ветувања

11 Зашто Јас ги знам Своите замисли за тоа што имам намера со вас – зборува Господ – замисли за мир, а не за несреќа: да ви дадам иднина и надеж. 12 Тогаш ќе Ме повикувате, ќе доаѓате кај Мене, ќе Ми се молите, и Јас ќе ве слушам. 13 Ќе Ме барате и ќе Ме најдете, зашто ќе Ме барате со сето свое срце.
(Еремија 29:11-13 ; Библија)

Големата Борба

...Но Бог сака на земјата да има народ кој Библијата ќе ја истакнува како единствено мерило за секое учење и како темел за секоја реформа...

ГОЛЕМАТА БОРБА – Разурнувањето на Ерусалим (трет дел)

Ја гледал историјата на гревот и на човечкото страдање напишана со солзи и крв. Неговото срце се кинело од жалост над несреќите и патилата на луѓето. Но, како да ја запре поплавата на страдањата? Тој сакал на сите да им помогне. Меѓутоа, малку имало такви кои во него барале единствен извор на помош. Тој бил готов да појде во смрт за да им даде спасение; но малку имало такви што дошле кај него за да имаат живот вечен….

Евреите имаат голем грев што го отфрлиле Христа, а христијаните имаат голем грев што го отфрлаат Божјиот закон кој е темел на Божјето владеење на небото и на земјата. Божјите заповеди ќе бидат презрени и отфрлени. Милиони робови на гревот и на сатаната, осудени да ја претрпат втората смрт, не сакаат да ги слушаат зборовите на вистината кога за тоа им се дава можност. Ужасна заслепеност! Ужасно безумие!

Со Христовото присуство, и само со неговото присуство, вториот храм ја надминал славата на првиот. Но Израел го отфрлил дарот што му го дало Небото. Тој ден, кога понизниот Учител го пречекорил прагот на златната врата од храмот, Божјата слава засекогаш го на пуштила храмот. Се исполниле зборовите на Спасителот: „Ете, пуст ви останува вашиот дом“ (Матеј 23,38).

ВРЕМЕТО И ЗНАЦИТЕ

Ви ја препорачуваме книгата „Времето и знаците“ за дополнително лично проучување

Pin It on Pinterest