ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Во 1851 година, Маха Монгкут, исто така познат како Рама IV, се вознел на тронот како крал на Сиам (сега подобро познат како Тајланд). Монгкут бил вистински монарх, со потполна моќ над неговите пет и пол милиони субјекти. Но, тој исто така бил различен од претходните сиамски кралеви. Пред да стане крал, 27 години патувал како будистички свештеник, студирал англиски, француски и латински, како и сиамски и санскрит. Ова го направило попријателски кон Западот, поканувајќи ги европските дипломати на неговото крунисување и воведување на западните иновации во неговото кралство. И покрај неговата отвореност за другите култури, во неговиот личен живот Монгкут се придржувал на кралската сиамска традиција, со 82 деца од 39 жени. Девет илјади жени живееле во неговиот харем, одвоен од светот во посебен град.

Монгкут потрошил половина милион долари на една ритуална бања за својот син. Храмот на бањата бил прекрасниот базен опкружен со тешки плочи од злато и камења. Во центарот бил прекрасен мермер и златен базен. Царот го изградил златниот храм на реката Менам во 1887 година по цена од 500 000 долари. Свечената бања му била дадена на принцот.

Библијата нè повикува да се искапиме во бањата која отстранува повеќе од само нечистотијата на нашето тело. Крштевањето го покажува нашето уверување дека кога ќе ги исповедаме нашите гревови на Бога, можеме да бидеме уверени дека Исус ќе ги измие сите гревови од нашите срца. Со крштевањето јавно ја означуваме нашата верност кон нашиот Цар на небесата. Христос го водел патот по Неговиот сопствен пример. Тој не бил крстен во златен и мермерен базен украсен со скапоцени камења. Исусовото крштевање било во реката Јордан.

Крштевањето ја симболизира Исусовата смрт, погребот и Неговото воскресение. Кога ќе се крстиме, ние го прифаќаме Христовото дело за нашето спасение. Исус платил да ги измие нашите гревови со Својата крв, затоа најскапата бања во светот е крштевањето!

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„А Петар им рече: ‘Покајте се и секој од вас да се крсти во името на Исус Христос за простување на гревовите; и тогаш ќе примите дар од Светиот Дух.’“ (Дела Апостолски 2:38; Библија)

Pin It on Pinterest