ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Во Америка, сиромашните имаат тенденција да им дадат на богатите во зависност од процентот на нивниот приход. Ова е, исто така, сегментот на општеството што повеќе се потпира на јавниот транспорт и ги изнајмува своите домови. Тие имаат тенденција да бидат студенти, постари лица, жени, малцинства и неодамнешни имигранти.

Луѓето предложиле многу причини за дарежливоста на сиромашните. За еден, сиромашните знаат како им е потребна помош, не се плашат од сиромаштија и се задоволни со она што малку го имаат. Но, истражувачите велат дека верата е веројатно најголемиот фактор. Сиромашните луѓе имаат поголема веројатност да присуствуваат во црква, а оние што одат во црква им даваат повеќе на секуларните и верските добротворни организации. Сиромашните, исто така, имаат поголема веројатност да присуствуваат во цркви каде што се дава десеток отколку во цркви каде што не се дава.

Третото Јованово послание претствува човек по име Гај. Гај бил многу вообичаено име, и малку е познато за човекот за кого пишувал Јован. Но, писмото на Јован ги прави две работи јасни. Прво, Гај „[одеше] во вистината“ (3 Јован 3; Библија). Второ, Гај бил дарежлив и гостољубив. Иако не дал детали, Јован укажува дека Гај помогнал мисионерите да патуваат. Од друга страна, третото Јованово послание исто така го претставува Диотреф – гордиот човек кој ги клеветел апостолите. Диотреф не бил великодушен кон мисионерите патувачи: „…браќата сам не ги прима, а им забранува да ги примаат и оние кои сакаат да ги примат, и ги гони од Црк­вата.“ (3 Јован 10; Библија). Дури и во времето на апостолите, верните христијани биле повеликодушни од другите – но да не дозволиме фактите да не тапкаат по рамо. Впрочем, Јован не само што ја пофалил великодушноста на Гај, тој го охрабрил да продолжи во неа. Како можете да продолжите со великодушност и гостопримство?

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Ова, пак, ви го велам: кој така скржаво сее, така скржаво ќе жнее; а кој богато сее, богато и ќе жнее. Секој да дава како што одлучил во срцето, а не со жал или принуда; зашто Бог го љуби оној што од срце дава.“ (2 Коринтјаните 9:6.7; Библија)

Pin It on Pinterest