ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: За да симулира една стотина секунди од комплетната обработка на дури една единствена нервна ќелија од човечкото око, потребни се неколку минути за обработка на суперкомпјутер. Човечкото око има 10 милиони или повеќе такви клетки кои постојано комуницираат едни со други на сложени начини. Ова значи дека ќе биде потребно најмалку 100 години суперкомпјутерска обработка за симулирање на она што се случува во твоето око многу пати секоја секунда.

Визуелниот кортекс е дел од мозокот кој обработува визуелни информации. Се наоѓа во окципиталниот лобус во задниот дел на мозокот. Иако компјутерите се забрзуваат, сè уште постои ниво на сложеност во процесирањето што дури и не се приближува до фасцинантна комбинација на влез од мрежницата во визуелниот кортекс. Просечниот број на неврони во примарниот визуелен кортекс на возрасните во секоја хемисфера се проценува на 140 милиони. Во реалноста, вашето око не гледа, тоа е вашиот мозок што „гледа“!

Да размислиме за момент за партнерството на мозокот и окото. Ова ни помага да разбереме колку сложено овие два органи работат заедно. Мозокот прима слики од двете ретинки, ги комбинира овие две слики, ја пресметува длабочината на полето, ги препознава линиите и границите, ги анализира боите, ја одредува светлината, го контролира дијаметарот на зеницата, го контролира движењето на очите со мускулите, ги собира сите парчиња во визуелна слика, која потоа во споредба со визуелната меморија, ја менува сликата од наопаку, па дури и пополнува празни места за да ја разбере сликата!

Како што ги истражуваме деталите на функцијата на очи/мозок, ја потврдува улогата на еден голем дизајнер во креирањето на визијата. Изгледа дека е невозможно да се замислат сите овие парчиња и процеси кои случајно се среќаваат и работат. Фала му на Бога за нашиот вид!

Овој ист сакан Творец ве гледа и вас. „Зашто Господовите очи гледаат на праведниците.“ (1 Петрово 3:12; Библија) Зарем не е добро да се знае дека ние сме гледани од Оној што може да ги види сите работи?

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Ќе те учам, ќе ти го покажам патот по кој треба да одиш, ќе те советувам, Моето око ќе бдее над тебе.“ (Псалм 32:8; Библија)

Pin It on Pinterest