ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Осум степени северно од екваторот во Микронезија, на оддалечениот остров Понпеи, може да се најдат рушевини на Нан ​​Мадол, познат како Мачу Пичу од Пацификот. На овој, како џунгла остров, опкружен со прекрасни корални гребени, лежи изгубениот град направен од бизарен камен „трупци“.

Урнатините на оваа заборавена цивилизација се едни од најдобро чуваните тајни на археологијата и најголемите мистерии. Нан Мадол, што значи „гребен на небото“, бил напуштен пред многу векови. Урнатините покриваат речиси 150 хектари во плитки води кои граничат со џунглата заштитена со гребени, а лавиринтот од камени канали пресекува 92 мали острови.

Нејзините главни градби се изградени од огромни камени логови кои се долги 18 метри и со дијаметар од неколку метри. Овие трупци се направени од вулкански базалтен кристал и тежат до два и пол тони. Тие се наредени како цевковод за да формираат ѕидови до височина до 50 метри и дебелина до 18 метри.

Главните структури личат на церемонијални плоштади изградени од Маите и Ацтеките. Требало да се бара голема организирана работна сила и софистицирана култура за да се создаде оваа „Венеција на Пацификот“, но оваа трка на градители исчезнала. Причините за нејзината изградба, како се пренесувале огромните камења или зошто биле напуштени, се непознати. Дури и домородците кои сега живеат на Понпеј се подеднакво таинствени за Нан Мадол.

Во книгата Откровение, Јован опишува цивилизација која ќе трае вечно. Светиот град ќе слезе од небото на Земјата и ќе биде населен од Божјиот народ за вечност. Неизмерни и убави камења ќе бидат искористени во неговата конструкција. Но едно ќе биде поразлично. За разлика од Нан Мадол, кој има храм, Јован вели: „Храм, пак, не видов во него, бидејќи Господ Бог Седржителот и Јагнето се неговиот храм.“ (Откровение 21:22; Библија).

Ќе одлучите ли да бидете дел од оваа цивилизација?

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„И нема во него да влезе ништо не­чисто, ни оној кој врши гнасни работи и лаже, а само оние кои се запишани во книгата на животот на Јагнето.“ (Откровение 21:27; Библија)

Pin It on Pinterest