ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Откако нејзините шест малечки пилиња биле зафатени во бурен одвод на Велика Британија, мајката патка се мачела 3 километри следејќи ги бебињата пиленца од котелот до шахтата.

Заробени во мрачен тунел во подземниот канализациски систем на градот и зависејќи од милоста на струјата, единствената надеж на малите пиленца била во нивната мајка. Слушајќи ги нивните вознемирени крикови кои потекнувале од некаде под земјата, посветената мајка ги следела нивните цифкања. Нејзиното херојско патување ја водело низ зафатен пресек, безброј патишта, железничка станица со метро, ​​станбен имот и две училишни игралишта. Кога нејзините пилиња одеднаш се нашле во едно станбено живеалиште, таа се мачела за да застане над капакот на шахтата. И таму, во следните четири часа, верната мајка останала.

Петар Елиот прв пат ја забележал малата патка во 6:00 часот, кога го напуштил својот дом за утринско трчање. Изненаден што не се преместила кога се вратил, отишол да види дали е повредена. Кога не видел никаков проблем, отишол на појадок, но кога завршил со појадокот ја видел повторно мајката-патка како сè уште стои на истото место.

Г-дин Елиот брзо собрал неколку алатки и заедно со соседот успеал да ја отстрани тешката покривка. Гледајќи надолу, виделе шест малечки пилиља кои се движеле наоколу во кругови. Со мала рибарска мрежа, тие ја кренале секоја мала патка на сигурност, а потоа го ослободиле повторно обединетото семејство во блиското езеро.

Исто како таа верна мајка патка, нашиот небесен Татко никогаш нема да нè остави. Иако можеме да залутаме, неговото срце на љубовта оди по нас уште. Тој е секогаш таму, барајќи ја секоја можност да се поврзи со нас. Дури и кога Неговиот избран народ Му го скршил срцето со својот грешен пат, Тој се молел: „Вратете се од Своите лоши патишта и од лошите дела.“ (Захарија 1:4; Библија). Тажниот извештај е дека „тие не послушаа, ниту внимаваа“. Денес, заради Него, „Денес, кога ќе го чуете гласот Негов, не стврднувајте ги срцата ваши.“ (Евреите 4:7; Библија). Вие сте бескрајно скапоцени во Неговите очи.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Вака зборува Господ над Воинствата чија Слава ме испрати кај народите кои ве ограбија: „Кој ве допира, Ми ја допира зеницата на окото. “ (Захарија 2:8; Библија)

Pin It on Pinterest