ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Лавовите се жестоки ловци. Лавиците обично ловат за гордост во координирани групи. Тие не можат долго да одржуваат големи брзини, па затоа го држат својот плен, потпирајќи се на покритие или темнина за да ја намалат видливоста. Додека лавовите тежат помеѓу 120 и 180 килограми, нивниот вообичаен плен тежи помеѓу 180 и 550 килограми, како што се гну и зебрите. Кога пленот е редок, тие се познати по тоа што ги напаѓаат луѓето, па дури и слоновите.

Библијата нѐ предупредува дека ѓаволот е како лав: „вашиот противник, ѓаволот, обиколува како лав што рика, барајќи некого да го проголта.“ (1 Петрово 5:8; Библија) Исто како што лавовите преферираат да ловат во мракот, ѓаволот често користи измама за да го освои својот плен. Во книгата „Откровение“ е запишано дека сатана е оној што „го заведува целиот свет“. („И беше исфрлен големиот змев, старата змија, наречена ѓавол и сатана, која го заведува целиот свет; беше исфрлен на земјата, и неговите ангели беа исфрлени со него.“ – Откровение 12:9; Библија) Но христијаните не треба да бидат измамени: „Покрај Законот! Покрај сведоштвата! Ако не зборуваат според ова слово, нема светлина во нив.“ (Исаија 8:20; Библија) Ние можеме да ги избегнуваме неговите измами со внимателно пребарување на Светото писмо.

Исто како лавовите кои јадат луѓе бидејќи најдечесто се болни или очајни, така ѓаволот знае дека неговото време е кратко. („Затоа, веселете се небеса и вие, кои живеете во нив. Тешко вам, кои живеете на земјата и морето, зашто ѓаволот слезе при вас со голем гнев, знаејќи дека има малку време.“ – Откровение 12:12; Библија) Тој е очаен, но може да му се спротивстави. Сепак, грешка е да се мисли дека можеме да го издржиме самостојно. Јаков јасно кажува дека понизноста е нашата најдобра одбрана: „Бог им се противи на горделивите, а на смирените им дава благодат. И така, покорете Му се на Бога; а противите се на ѓаволот и ќе побегне од вас.“ (Јаков 4:6.7; Библија) Кога ќе му се спротивставиме на ѓаволот со понизно предавање на нашата волја на Бога, ѓаволот ќе побегне.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„И така, понизете се под силната Божја рака, за да ве возвиши во право време. И секоја своја грижа фрлете ја на Него, зашто Тој се грижи за вас. Бидете трезвени и бдејте: вашиот противник, ѓаволот, обиколува како лав што рика, барајќи некого да го проголта. Спротивете му се, цврсти во верата, знаејќи дека истите страдања се довршуваат во вашите браќа по светот.“ (1 Петрово 5:6-9; Библија)

Pin It on Pinterest