ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Фотосинтезата е процес со кој организмите кои содржат хлорофил, како што се зелените растенија, алгите и некои бактерии, ја зафаќаат енергијата во форма на светлина и ја претвораат во хемиска енергија. Практично целата енергија достапна за живот на Земјата е достапна преку фотосинтезата.

За да се произведе иста количина на енергија што дрвјата и растенијата ja произведуваат од сончева светлина во еден ден, ќе биде потребен целиот јаглен во 20.500.000 јаглен вагони – или еквивалент на јаглен воз што се врти околу светот шест пати! Потребни се скоро девет минути за фотон светлината да патува од 93 милиони милји од сонцето кон Земјата, но фабриката има потреба од само неколку илјади милијарди секунди за да ја добие светлината, да ја процесира и да ја складира во форма на хемиска врска!

Лебот што го јадеме, воздухот што го дишеме, па дури и дрвото кое го користиме за изградба на нашите домови доаѓа преку овој чудесен процес – воздухот за нашите бели дробови доаѓа од сончевата светлина. Научниците од НАСА го проучувале овој процес со години, знаејќи дека тоа е тајната на долгорочното вселенско патување. Меѓутоа, досега човекот не можел да го повтори она што Бог го прави лесно преку растенијата!

Постои уште еден животодавен процес што Бог го создал преку Светлината на светот – Синот на Правдата има трансформирачка моќ да го промени нашиот живот. „Исус пак прозбори натаму, велејќи: ‘Јас Сум Светлината на светот; кој Ме следи, нема да оди во темнина, туку ќе ја има Светлината на Животот.’“ (Јован 8:12; Библија)

Кога Христос свети во вашето срце, постои чудесен процес на промена. Срцето стврднато од гревови станува меко. Гордиот дух станува смирен. Себичниот живот почнува да размислува за другите. Како од процесот на фотосинтеза, кој ја доловува енергијата, можеме да го добиеме животот од Исус кој го менува нашиот живот. Без Светлината на светот – Исус Христос, ние сме без надеж за промени.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„И ова е веста што ја чувме од Него и што ви ја јавуваме вам: Бог е светлина и во Него нема никаква темнина.“ (1 Јованово 1:5; Библија)

Pin It on Pinterest