ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Старите пагански култури во светот се поклонувале на многу лажни богови, често поврзани со обожавањето на сонцето. Еден таков бог бил наречен Малхом, алтернативно наречен Молех, Молох или Малхам. За овој бог се вели дека барал човечка жртва, честопати од деца и по можност првородени деца, како услов за обновување на топлината и силата на сонцето.

Различни извештаи за обожувањето на стариот Малхом ги отсликуваат статуите на богот, издлабени каде ќе гори оган. Жртвеното дете било ставано во устата на статуата да падне во пламен, или поставено врз испружени раце на статуата за полека детето да се пече од топлината. Плачот на детето се пригушувал со гласни тапани и музика. Овие ритуали биле колективно наречени „поминување низ огнот“.

Човечката жртва е одвратна на Израелевиот Бог. Тој човештвото Го создал „по Својот лик“ (Битие 1:27; Битие), и Бог луѓето ги смета за одговорни кога пролеваат човечка крв; со убивање на друг човек, тие ја убиваат сликата на Бога. „Кој пролее човечка крв, Човек ќе ја пролее неговата крв! Зашто Бог го создаде човекот според Својот образ“. (Битие 9:6; Библија)

Кога претскажувал за Неговото триумфално враќање на Израел по нивното заробеништво во Вавилон, Бог не само што изрекува пресуда за околните пагански народи, туку и за нивните богови. Тој изјавил дека „Малхом треба да оди на заточение, со свештениците и со кнезовите“. (Еремија 49:3; Библија) Да се дозволи на религија да преживее кога се бара човечка жртва е неприфатливо за Господа.

Бог ветува дека ќе ги заштити своите деца од поминување низ духовни пожари. Како верните Евреи, фрлени во огнената печка од книгата „Даниел“, трето поглавје, Бог ќе ги заштити своите верни следбеници кога ќе се соочат со свои огнени искушенија.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Кога преминуваш преку вода, со тебе Сум; или преку река, нема да те потопи. Ако тргнеш низ оган, не ќе изгориш, пламенот нема да те опали“. (Исаија 43:2; Библија)

Pin It on Pinterest