ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Во 1820 година, мноштво љубопитни луѓе се собрале околу окружниот суд во Салем, Њу Џерси. Саемот на округот бил во тек, а тие се потчукнувале еден со друг во нестрпливо исчекување, бидејќи требало да сведочат на смел подвиг. Наскоро еден човек се појавил на скалите, држејќи во една рака парче отровно овошје кое било дел од саемските декорации. Како што тој го држел плодот за да го видат, членовите на толпата возбудено се вознемириле еден кон друг. „Дали навистина ќе го јаде тој плод?!“ – некои прашале во неверување.

Човекот бил полковник Роберт Гибон ​​Џонсон, а плодот бил домат. Враќањето на шпанските освојувачи ги донело првите семиња од домати од Перу во Италија. По пристигнувањето, италијанците верувале дека домат во облик на срце е афродизијак – на пример, домат на италијански, „poma amoris“, значи „љубовно јаболко“. Љубовното јаболко честопати било белег за додворување. Младите момчиња им ги давале на своите девојки, кои би ги носеле семињата во ќесички околу вратот. Овошјето било восхитувачко поради својата убавина, но поради неговата поврзаност со смртоносната моќ, доматите се сметале за отров од американците и никој не сакал да ги јаде.

Толпата била згрозена од ужасот, кога полковникот Џонсон намерно го ставил доматот во устата и јадел со очигледно уживање, тие чекале без здив, очекувајќи наскоро да го видат колапсот, умирајќи во агонија, на скалите од судницата. Но, ништо не се случило. Наместо тоа, пофалувајќи ја бојата и текстурата, тој го јадел вториот домат, објаснувајќи дека доматите биле вкусни, и подготвени, и живи. Потоа ги повикал набљудувачите да му се придружат во неговиот оброк, и неколку од оние кои биле храбри тргнале напред. Наскоро, исто така, тие го вкусиле вкусот на доматите.

Веста брзо се ширела, а на крајот доматите станале широко прифатени во исхраната, обезбедувајќи примарен извор на минерали и витамини А и В. Денес во САД растат околу 9 милиони тони домати годишно и има повеќе видови на домати што се продаваат од кое било друго овошје.

Библијата учи дека ѓаволот е господар на измамата за да ги убеди луѓето да се плашат од она што е добро и да го јадат она што е лошо. Но, откако ќе ја вкусиме добрината на нашиот Господ Бог, и ќе научиме да веруваме во Него, Тој ќе ни помогне да разбереме помеѓу она што е лошо и она што е добро. Тој ќе ни биде упатство.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Вкусете и видете колку е добар Господ: блажен е човекот, кој се надева на Него!“ (Псалм 34:8; Библија)

Pin It on Pinterest