26. Христијанско совршенство

26. Христијанско совршенство

„Но, бидете совршени.“ Песната, која сега ја пеевме: „Спасени до крајот,“ е доволна основа за „и така“ – „И така, бидете совршени.“ Матеј 5,48. Вие знаете дека е такво Божјото слово. Вие знаете дека ние сме повикани „да се стремиме кон совршенство.“ Евреите 6,1....
26. Христијанско совршенство

23. Галатјаните 5,3

„А му сведочам пак на секој човек што се обрезува дека тој е должен да го почитува целиот Закон.“ „Должен да го почитува целиот Закон.“ Необично е што многумина, во разгледувањето на оваа изјава, направија таа да означува разлика помеѓу двата закона и го исклучиле...
26. Христијанско совршенство

25. Галатјаните 5,22-26

„А плодот на Духот е: љубов, радост, мир, долготрпеливост, благост, добрина, верност, кротост, воздржливост. Против такви нема закон. Оние, пак, кои се Христови, го распнаа телото свое со страстите свои и похотите. Ако живееме со Дух, по Духот сме должни и да...
26. Христијанско совршенство

24. Галатјаните 5,16-18

„Ви велам: живејте по Духот, и нема да им угодувате на телесните страсти. Зашто, телото сака противни работи на духот, а духот – противни на телото; тие се спротивни еден на друг, за да не го правите она што го сакате. Ако ве води Духот, вие не сте под Законот.“...
26. Христијанско совршенство

22. Галатјаните 3,10-12

„Христос нè откупи од проклетството на Законот, откако поради нас стана проклетство, бидејќи е напишано: „Секој да е проклет што виси на дрво!“, така што благословот даден на Авраам да дојде преку Исуса Христа врз незнабошците, за да Го добиеме ветениот Дух преку...
26. Христијанско совршенство

21. Галатјаните 2,20

„Се распнав заедно со Христос; и јас веќе не живеам, туку Христос живее во мене. А тоа што сега живеам во тело, живеам со верата во Синот Божји, Кој ме возљуби и себе се предаде за мене.“ За да не разбереме погрешно, ајде да нагласиме што вели тука Писмото, со...

Pin It on Pinterest