Неколку совети за подобар имунитет

Неколку совети за подобар имунитет

Слабиот имунитет е многу чест проблем во зимските месеци. Има повеќе теории за тоа зошто токму во овој период е најверојатно да доживеете пад на имунитетот, а некои од нив се: тоа што помалку излегуваме надвор; во зима вообичаено воздухот е позагаден; помало...
Што се тоа пробиотици и зошто се важни за нашето здравје?

Што се тоа пробиотици и зошто се важни за нашето здравје?

Темата за пробиотиците во денешно време е доста актуелна, но веројатно според многумина ова е само уште една „мода“. Сепак од исклучителна важност е да се знае дека пробиотиците се нешто многу повеќе од „мода“ па затоа во понатамошниот текст приложуваме неколку важни...
Запознајте се со различните видови на дијабетес

Запознајте се со различните видови на дијабетес

Во време во коешто постои епидемија од болеста дијабетес, добро е да се знаат неколку информации плус за оваа болест и за тоа колку видови на дијабетес постојат и како тие се разликуваат меѓусебно. Главни типови на дијабетес Дијабетес тип 1: овој тип на дијабетес е...
Кој е проблемот со кофеинот?

Кој е проблемот со кофеинот?

Кофеинот е еден од најчесто употребуваните стимулирачки средства во светот. Се користи во различни форми, најчесто како кафе или чај. Овие пијалоци се употребуваат во многу општества и култури. Луѓето во Азија консумираат кофеин во форма на чај, а во САД, Европа и...
Здрава или не баш толку здрава храна

Здрава или не баш толку здрава храна

Во минатото можеби не се обрнувало големо внимание на начинот на исхраната бидејќи не постоеле научни докази дека храната може да има големо влијание врз здравјето на човекот. Но денес сè повеќе се истражува корелацијата помеѓу храната и здравствената состојба на...
Витамин Б1

Витамин Б1

Што претставува витаминот Б1? Витаминот Б1, или уште наречен тиамин, е хидросолубилен (растворлив во вода)  витамин кој припаѓа на групата Б витамини. Функции во човековиот организам Учествува во процесот на претворање на јаглехидратите (глукозата) од храната во...

Pin It on Pinterest