ПРОРОЧКО ВДАХНОВЕНИЕ – Делувањето на Светиот Дух

Кликнете овде за да ви се прикаже описот на видеото

Повеќе од 70 години Елена Вајт говорела како Божји гласник. Во центарот на нејзините пророчки пораки се наоѓа Исус, Кој може да се види „јасно насликан“, додека се читаат нејзините списи. Но, како и повеќето пророци од Библиско време, така и Елена Вајт и нејзиното дело постојано биле на мета на критицизмот. Дали таа навистина имала пророчки дар? На ова видео библиски истражувачи одговараат на ова и други прашања врз основа на Библискиот модел. Што може да се очекува од Елена Вајт, на основа на тоа што Библиајта го тврди за пророчкото вдахновение?

Видеото е поделено на пет дела:

1) Елена Вајт – Вистински пророк?
2) Улогата на Елена Вајт – Поврзаност со Библијата
3) Пророците се луѓе – Бог говори преку луѓе
4) Како функционира вдахновението – Библиски модел
5) Како да се тестира пророк – Библиски критериум

Pin It on Pinterest