ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Во следните 24 часа, безмилосен терорист ќе биде одговорен за скоро …половина од сите убиства во Северна Америка; …половина од сите луѓе ќе умрат на автопатите; …половина од сите луѓе кои ќе бидат примени во болница; …половина од сите луѓе кои ќе бидат затворени во притвор или затвор; …половина од сите луѓе кои ќе бидат вклучени во семејно насилство; …половина од сите народни дефекти на нацијата.

Неговите хемиски напади ќе предизвикаат нераскажана мизерија и тага на илјадници семејства. За жал, владата го гледа другиот излез, бидејќи овој терорист им плаќа многу пари. Уште полошо, дури и многумина таканаречени христијани го бранат и засолнуваат овој ладнодушен терорист. Кој е овој смртен негативец кој ги уништува нашите домови и нации?

Алкохолот е оној кој е одговорен за сите овие тешкотии и трагедии. Бог сака да имаме здрав и среќен живот, и Тој постојано нѐ предупредува против алкохолните пијалаци. Библијата вели: „Виното е потсмевка, ракијата – бунтовник; и секој, кој им е пот­чинет, не е разумен.“ (Пословици 20:1; Библија).

Мајката на Самсон била предупредена да не пие вино или слични производи, бидејќи нејзиниот уште нероден син требало да се остави настрана во служба на Бога. Слично на тоа, Јован Крстителот бил резервиран за посебна намена. Кога бил замислен, му било кажано на неговиот татко: „Зашто тој ќе биде голем пред Господ и нема да пие вино ни жесток пијалак…“ (Лука 1:15; Библија).

Истите упатства се однесуваат на нас денес, бидејќи сите сме издвоени за посебна намена. Ние сме сите избрани од Бога како амбасадори за Христа. Само во трезвеност можеме да ја одразуваме љубовта на Исуса кон другите.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„На некого – ах, на некого – ох, на некого – кавга, на некого жал, на некого рани без причина, на некого зацрвенети очи? На оние, што заседнуваат околу вино, кои одат да бараат вино со ароми. Не гледај го виното како се црвенее, како тоа искри во чашата, како убаво се лее; отпосле тоа ќе касне како змија и ќе жилне како отровница.“ (Пословици 23:29-32; Библија)

Pin It on Pinterest