ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: На 29 април 1903 година, тивкиот рударски град Френк во Алберта, Канада, бил расеан во светски публицитет кога се случило најголемото лизгање на земјиштето во историјата на Северна Америка, од страната на планината, под чија сенка бил овој град. Индијанците, кои ја нарекле „планината што шета“, секогаш ја избегнувале.

Тоа се случило во вечерните часови на 28 април, а Џон Торнли само што посакал добра ноќ на последниот купувач во својата продавница. Неговата сестра, Елен, во кујната ги завршувала садовите. Тоа била нејзината последна ноќ во градот Френк пред да се врати во нејзиниот дом во соседниот град. На ненадеен импулс, Џон зборувал со Елен да ја помине последната ноќ во блискиот хотел. Елен ги спакувала своите торби, и двајцата отишле на кратко растојание до хотелот „Френк“, каде што двајцата земале соби на една ноќ. Ова стратешко преместување, навидум случајно, ги спасило нивните животи.

Во 04:10 следното утро, гласна пукнатина зазвучила низ ноќниот воздух кога огромна карпа далеку на врвот на планината се скршила и паднала по планината. Одронот бил брзо проследен од друг… и уште еден. Земјата во градот треперела, планината се распаднала и громогласела во долината подолу. Натрупала и покрила дел од градот, вклучувајќи ја и празната кабината на Џон.

Кога почнало тресењето, Елен била исфрлена од креветот и фрлена на другата страна на собата. Ужасниот потрес траел повеќе од една минута. Во првите зори зашеметените преживеани жители го виделе степенот на трагедијата.

Каква утеха е, во светот на постојани промени, да се слушнат зборовите на нашиот милостив небесен Татко: „Зашто, Јас, Господ, не се менувам.“ (Малахија 3:6; Библија). Тој рекол дека Неговата љубов и љубезност никогаш нема да заминат од нас.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Планини ќе се поместат, и ридови ќе се разнишаат, но Мојата милост нема да отстапи од тебе и заветот на Мојот мир нема да се разниша, вели Господ, Кој те милува.“ (Исаија 54:10; Библија)

Pin It on Pinterest