ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Една снежна бура може да предизвика 40 милиони тони снег и да ја носи енергијата еднаква на 120 атомски бомби!

На 11 март 1888 година, во Њујорк почнало да паѓа дожд. Додека дождот се зголемувал интензивно, температурите почнале да опаѓаат. Постепено дождовите се смениле во обилни снежни врнежи, и кратко време по полноќ, сериозно започнала историската бура позната како „Големиот бел ураган“.

За еден и пол ден, бурата беснеела со постојани ветрови појаки од 72 километри на час. Куќите исчезнале под снежните планини со снег што се издигнале на височина од 15 метри. Задушен под безмилосните наноси, Њујорк преминал во состојба на преживување. Во очајнички обид да се движат патнички возови, екипи биле организирани за патролирање на патеките со метли и кофи со солена вода. Но, дури и додека тие работеле, солената вода замрзнувала во кофите. Кога бурата дошла при крај и се намалила, таа оставила трага од уништување на кое било потребно неколку месеци за да се опорави.

Во книгата на Јов, Бог поставува многу прашања за да го натера својот верен слуга да размислува за Неговиот суверенитет. Кога искушенијата следат едно по друго, може да биде лесно да се изгуби од вид Божјата моќ и способноста да нѐ одржи додека се обидуваме да влеземе во состојба на преживување без Него. Но, да се потсетиме дека Бог кој има снег и град по Неговата заповед, во Својата ризница има многу други средства за да нѐ ослободи!

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Си влегувал ли ти во местата на снегот и си ги видел ли сокровиштата на градот.“  (Јов 38:22; Библија)

Pin It on Pinterest