ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Научниците велат дека звучните бранови што ги движат нашите гласови одат на бесконечно патување низ вселената. Кога би имале прилика да застанеме на некоја далечна планета по неколку години, со инструменти доволно софистицирани, би можеле повторно да ги пронајдеме тие звуци и да ги пресоздадеме зборовите што ги зборувавме овде на Земјата.

Што е звук? Технички тоа е механички бран што е осцилација на притисокот, кој се пренесува преку течна, цврста или гасовита состојба. Тој е составен од различни фреквенции во опсегот на слухот. И, се разбира, треба да биде доволно гласен за да биде слушнат од органите за слух. Овој опсег за луѓето е помеѓу 20Hz до 20 000Hz. Кучињата можат да ги слушнат работите над горниот ранг на човекот, но се глуви за звуци под 40Hz.

Повторените студии покажуваат дека увото е супериорно во однос на окото, а луѓето повеќе се сеќаваат на зборовите што ги слушаат од зборовите што ги гледаат. Всушност, умот е способен да разбере изговорен збор во 140 милисекунди, а за да се разбере печатениот збор потребни се 180 милисекунди! Зошто? Психолозите сметаат дека ова 40-милисекундирано одложување се случува додека мозокот ги преведува визуелните податоци во звучни звуци што може да ги разбере.

Старозаветната книга Агеј, втората најмала книга во Стариот Завет во Библијата, била повик до Божјиот народ, кој се вратил од вавилонското заробеништво за да го обнови храмот. Интересно е дека најчесто повторена фраза во целата книга е „Така вели Господ“. Повеќе од 25 пати во само две поглавја, Агеј јасно објаснува дека неговата порака доаѓа од Бога. Агеј им го донел „зборот“ Господов на луѓето со нагласување. Тој зборувал со божествена власт во името на Бога.

Дали зборувате Божји зборови? Дали кажувате работи што би сакале да ги слушате низ целата вечност?

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Зашто ‘секое тело е како трева, и сета нејзина слава како цвет од трева: тревата се осушува и цветот и опаѓа, а Господовото слово останува довека.’ А тоа е словото, кое ви е објавено како Евангелие.“ (1 Петрово 1:24.25; Библија)

Pin It on Pinterest