ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Златната кованица е составена од 90 делови злато и 10 делови сребро. Но, фалсификуваното злато, или „златото на будалата“, е направено од железен пирит, кој е минерал составен од железен сулфид. Минералот е месинг жолт или непроѕирен и има метален сјај. Сличноста на пиритот со златото прави многумина да згрешат мислејќи дека пиритот е злато. Сепак, пиритот лесно се разликува по невообичаената кршливост.

Железото пирит било користено во античкиот Рим за да создадат искри при ударот со челик. Во 16-тиот и 17-тиот век, се користел како извор на палење на огнено оружје. Името „пирит“ доаѓа од грчкиот збор „пур“, што значи „оган“.

Софонија, пророкот од Стариот завет во Библијата, го предупредил народот на Јуда во деновите на Јосија дека големиот Господен ден ќе дојде врз нив. Тие рекле: „Господ не може да направи ни добро ни зло.“ (Софонија 1:12; Библија). Но, пророкот одговорил: „Ни нивното сребро ни нивното злато не ќе ги спаси. Во денот на Господовиот гнев, огнот на Неговата ревност ќе ја изгори сета земја. Зашто тој ќе ги уништи, и тоа наскоро, сите жители на земјата.“ (Софонија 1:18; Библија).

Пораката на пророкот не била со намена да ги доведе до очај, туку да ги разбуди и да ги повика на покајание. Тие со себе носеле верување дека „ништо нема да се случи, не се грижи, и ова ќе помине“. Како со злато на будала во нивните џебови, тие претпоставувале дека се безбедни со нивните лажни богатства. Но, уништувањето на Ерусалим дошло како поплава и ги избришало сите.

Денес, исто така, можеме да бидеме измамени во духовната вистина. Милиони луѓе се со тешки вреќи со злато на будала. Тие се радуваат што го откриле она што ќе ги направи богати, но иако светка однадвор, ќе биде откриено бескорисно на брегот на небото. Бидете сигурни дека го имате вистинското злато – Вистината за нашиот Господ Бог!

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Зашто по благодат сте спасени, преку верата, и тоа не е од вас самите – тоа е Божји дар!“ (Ефесјаните 2:8; Библија)

Pin It on Pinterest