ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Еден од најгласните звуци во светската историја бил извонредната вулканска експлозија на Кракатоа во Индонезија во 1883 година. Моќноста на експлозијата била еднаква на околу 100 мегатони динамит и можла да се слушне на повеќе од 4800 километри далечина. Звукот можел да се слушне со човечко уво на 1/10 од површината на земјата.

Како резултат на оваа експлозивна ерупција, повеќе од 36000 луѓе биле убиени, а 165 крајбрежни села уништени – главно од џиновски морски бранови кои достигнале височина од 120 метри. Смртоносните бранови биле со брзина од 508 километри на час, уништувајќи сè на патот и фрлајќи корални блокови на брегот што тежеле до 600 тони.

Покрај тоа, огромната експлозија однела 4 кубни километри урнатини во атмосферата и ги нанела на површина од 7,7 квадратни метри. Големиот облак од прашина ја блокирал сончевата светлина, засипувајќи ја Џакарта (на 160 километри далечина) во целосна темнина. Повеќе од три години, остатокот произвел некои од најубавите, невообичаени и брилијантно-црвени зајдисонца што светот некогаш ги видел. Всушност, три месеци по ерупцијата, живописните пламените зајдисонца сè уште биле толку интензивни што противпожарните камиони честопати биле повикани да ги угаснат имагинарните инфериции.

Библијата вели: „И ќе дојде денот Господов, како крадец во ноќно време; тогаш небесата со голема бучава ќе ги снема, и стихиите ќе пламнат и ќе се разрушат, а земјата, и сѐ што е на неа, ќе изгори.“ (2 Петрово 3:10; Библија) Бог еднаш ја уништил Земјата со вода, но Библијата ни кажува дека на крајот ќе се очисти со оган. Вулканската експлозија на Кракатоа ни дава само мал вкус на тој голем и страшен ден.

Дали ќе бидете со Господ тој ден?

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„И видов голем бел престол и Сед­на­тиот на него, од Чие лице побегнаа земјата и небото, и за нив место не се најде.“ (Откровение 20:11; Библија)

Pin It on Pinterest