ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Југен Сандов, пруски маж, роден во 1867 година, бил познат како „татко на модерен бодибилдинг“. Освен вршење подвизи на сила со тегови, Сандов бил еден од првите поединци што ги развил своите мускули на точни пропорции. Тој многу се восхитувал на класичните грчки и римски статуи. Кога ги посетувал музеите што ги содржат овие статуи, тој внимателно ги мерел. Потоа ги користел овие фигури за да го гради своето тело во исти пропорции, што ги сметал за идеални. На крајот, повеќе луѓе се заинтересирале за бодибилдингот, а подоцна Сандов создал фитнес и ги споделил своите знаења за тоа како да развијат мускули. Тој е заслужен за иницирањето и популаризацијата на фитнес-лудоста што продолжува до денес.

Силата и мускулите на Сандов биле само умерени во споредба со оние на модерните градители на телото. Земете го, на пример, Исак Несер, кој го држи рекордот за најголемите природно добиени мускулни гради и раце. Неговите гради се 1,8 метри околу и неговите раце се испакнати на 73 сантиметри во обем. Тој лежејќи може да подигне тегови со тежина до 371 килограм, а стоејќи до 142 килограми.

Ова е импресивно, но мал подвиг во споредба со експлоатациите на Самсон. Според Библијата, тој бил најсилниот човек што некогаш живеел. Тој убил илјадници непријатели на својот народ. Кога бил врзан со нови јажиња, тој едноставно и лесно се ослободил од нив. Друг пат ги подигнал портите на градот и ги однел на врвот на еден рид. Тој дури и убил лав со голи раце! Колку луѓе знаете кој би можеле да го сторат тоа? Можете ли да замислите колку големи мускули имал Самсон? Сепак, кога станува збор за духовниот мускул, за поголемиот дел од својот живот, Самсон бил губитник, бркајќи ги незнабожечките жени и правејќи други катастрофални морални избори.

Писмото ни кажува дека Бог е Оној, Кој ни дава сила, и физичка и духовна. „Господ му дава сила на Својот народ, Господ го благословува Својот народ со мир.“ (Псалм 29:11; Библија). „Господ ми е сила, Тој е мој штит; моето срце се надеваше на Него и Тој ми помогна; затоа ми се весели срцето и со песни ќе Го славам.“ (Псалм 28:7; Библија). „Бог, кој ме препашува со сила и го прави совршен мојот пат.“ (Псалм 18:32; Библија).

Бог ги зајакнува нашите духовни мускули преку редовна молитва и проучување на Библијата, преку доверба во Неговите ветувања и споделување на Неговата добрина со другите. И како Сандов со своите статуи, имаме „идеал“ – Исус Христос – и Тој ќе нѐ овласти да бидеме како Него.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„На заморениот му ја враќа силата, го зајакнува немоќниот. Младите се заморуваат и се истоштуваат, изнемоштените момчиња се тетерават. Но на оние кои се надеваат во Господа, силата се обновува, им растат крилја како на орлите, трчаат и не постануваат, одат и не се уморуваат.“ (Исаија 40:29; Библија)

Pin It on Pinterest