ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Рик Хојт учествувал на 68 маратони, шест комбинирани трки и речиси 1000 други настани за издржливост. Она што е уште повеќе неверојатно е дека Рик има церебрална парализа, ограничен е на инвалидска количка и зборува преку компјутерски систем со кој работи со главата. Она што ова го прави возможно е другиот член на тимот Хојт, Дик Хојт, таткото на Рик.

Тимот Хојт започнал кога 15-годишниот Рик му кажал на својот татко колку сака да се кандидира на хуманитарниот настан од 8 километри за спортисти кои се парализирани. По трката, Рик рекол: „Татко, кога трчам, ми се чини дека не сум хендикепиран“. Сега, повеќе од 30 години и 1000 трки подоцна, тимот Хојт е посветен на вклучувањето на инвалидите во сите делови на секојдневниот живот. Нивното мото е: „Да, ти можеш!“

Исто како што способноста на Рик да се кандидира на маратон е поради неговиот однос со неговиот татко, така Исус Своите дела Му ги препишал на Својот Татко: „Вистина, вистина ви велам, Синот не може ништо да прави Сам од Себе, ако не види што прави Таткото; зашто она што го прави Таткото истото го прави и Синот“. (Јован 5:19; Библија) Книгата на апостол Јован често се враќа на темата на единството помеѓу Таткото и Синот, а Христовата жртва се нуди како доказ дека Синот целосно се потпира на Таткото: „Кога ќе Го издигнете Човечкиот Син, тогаш ќе сознаете дека тоа Сум Јас и дека ништо не правам Сам од Себе“. (Јован 8:28; Библија)

Единството меѓу Таткото и Синот е пример за тоа како ние можеме да бидеме со Христос. Исус вели: „Како што Таткото Ме возљуби Мене, така и Јас ве возљубив вас. Останете во Мојата љубов! Ќе останете во Мојата љубов, ако ги запазите Моите заповеди, како што и Јас ги запазив заповедите на Мојот Татко и останувам во Неговата љубов“. (Јован 15:9.10; Библија) Иако сме оневозможени од гревот, со Исуса можеме да ја завршиме трката!

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Затоа и ние, имајќи околу себе толкав облак сведоци, да ги положиме настрана: секое бреме и гревот кој нè сплеткува лесно и да трчаме со трпение на трката што ни е поставена пред нас; гледајќи во Исуса, Почетникот и Исполнителот на нашата вера, Кој, поради радоста што беше пред Него, го претрпе крстот, презирајќи го срамот, и седна оддесно на Божјиот престол“. (Евреите 12:1.2; Библија)

Pin It on Pinterest