ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Роден во кинеската провинција Јунан во 1371 година, Ма Санпао (Ченг Хо) бил заробен и испратен да служи во армијата под Чу Ти во 1382 година. Таму тој му помагнал на Чу Ти да стане цар на Јонло од династијата Минг. За да се награди неговата работа, Ма бил наречен Големиот Империјален Евнух – и неговото име било променето во Женг Хе.

Јонго избрал Женг да раководи со серија поморски експедиции во пристаништата низ Индискиот Океан. Женг имал дипломатски, научни и комерцијални цели додека патувал подалеку од било кој друг адмирал во историјата. Тој посетил повеќе од 35 земји, користејќи повеќе од 100 бродови и речиси 28.000 мажи во својата Голема флота. Најголемите бродови биле бродови со богатство од 135 метри!

Флотата ја посетила јужна Азија во првото патување, а до седмото и последно патување, Жанг бил во источна Африка, Персискиот Залив, Египет и Шри Ланка. Речиси 30 земји испратиле пратеници назад во Кина за да му оддадат почит на царот, а секоја нација го поздравила Женг и тргувала со кинески стоки.

Патувањето на Женг не само што воспоставило кинески трговски патишта низ цела Азија и Африка, туку и ја воспоставил Кина како доминантна светска сила. Кина била далеку повеќе технолошки напредна од која било друга култура, и ниедна европска сила не може успешно да го оспори нејзиниот авторитет.

Царот Јонго починал во 1424 година и сите поморски експедиции биле прекинати до 1431 година. Околу две и пет години по смртта на Јонло, Ченг Хо починал за време на патувањето од Индија, завршувајќи го седмото и последно патување на Големата флота. Кина на крајот ги забранила сите поморски експедиции на неодредено време. Идните императори практикувале строг изолационизам и ги изгореле сите записи за патувањата на Ченг Хо. Кинеското влијание во светот завршило, што ја отворило вратата за подемот на европските суперсили.

Успешните патувања на Ченг Хо застануваат спротивно на потрагата што ќе се одржи на денот на Господ. Еден ден луѓето ќе ја бараат Божјата реч, но нема да ја најдат. „И ќе талкаат од море до море, ќе скитаат од север до исток, барајќи го словото Господово, и нема да го најдат.“ (Амос 8:12; Библија). Дали денес ја барате Божјата Реч?

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Момчето Самоил Му служеше на Господ под надзор на Илиј. Сло­вото Господово беше ретко во тие де­нови и немаше виденија.“ (1 Самоил 3:1; Библија)

Pin It on Pinterest