ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Човекот е различен од секое друго суштество во однос на облеката. Сите други Божји суштества биле „родени со облека“, така да се каже. Ракчињата и змиите ги исфрлаат старите облеки и растат нови. Некои животни периодично ја лупат својата стара облека и развиваат нови. Човекот е единственото суштество чија облека мора да дојде од надвор.

Повеќето од нас никогаш не почувствувале долг на благодарност за нашата облека, но некои луѓе им го должиле својот живот на она што го носеле! На пример, за да се преживеат екстремните температури и вакуумот на вселената, на астронаутите им се потребни посебни костуми. Овие костуми ги снабдуваат со кислород, го одржуваат притисокот, го надгледуваат нивниот крвен притисок и срцевиот ритам и ги задржуваат нивните тела на контролирани температури. Без атмосферата на Земјата за филтрирање на сончевата светлина, страната на костумот свртен кон Сонцето може да се загрее до температура повисока од 120°С; другата страна, изложена на темнината на длабокиот простор, може да стане ладна до минус 71°C. Парадоксално, системот за одржување на костумот треба да ја отстрани топлината и испотената влага што ја создава работниот астронаут. Ова обично се постигнува со циркулираната ладна вода преку долната облека што се носи покрај кожата на астронаутот.

Кога Нил Армстронг отишол во мисијата Аполо 11 како прв човек кој слетал на Месечината, неговиот костим бил специјално дизајниран за да обезбеди животно одржување на околината со релативно удобност до 115 часа надвор од вселенското летало или 14 дена во непритисочен режим. Астронаутите мора да стават огромна доверба во нивните космодели. Еден го опишал морничавото чувство што го добил откако сфатил дека додека е надвор од просторот капсула, имал само една четвртина од 2,5 сантиметри материјал меѓу него и вечноста. Е тоа е важна облека!

Исус еднаш кажал една приказна за цар кој обезбедил свадбени облеки за сите негови гости. Кога одел низ салата за банкет тој бил изненаден што нашол едно лице без посебната облека што ја обезбедил. „И му рече: ‘Пријателе, како влезе тука без свадбена руба?’ А тој молчеше.“ (Матеј 22:12; Библија).
Кога Исус ќе се врати на нашата Земја, ќе бидете ли подготвени да патувате кон небото затоа што ја имате посебната облека на Неговата праведност?

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„А кога царот влезе да ги види гостите, виде таму еден човек, кој не беше облечен во свадбена облека.“ (Матеј 22:11; Библија)

Pin It on Pinterest