ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Во 1493 година, додека бил во Западна Индија, Кристофер Колумбо фрлил шишенце од чамец што содржело порака за кралицата Изабела I од Шпанија. Во 1852 година, 359 години подоцна, шишето било пронајдено од капетан на американски брод и предадено на кралицата Изабела II од Шпанија.

Ставањето порака во шише и фрлање во океанот не е ништо ново. Првиот запис за пораки во шишиња се наоѓа во 310 година пред Христа, кога грчкиот филозоф Теофраст спроведел експеримент за да покаже дека Средоземното Море е формирано со вливањето на Атлантскиот Океан.

Неверојатна приказна за порака во шише било писмо напишано од Принцот Томас Хјуз, војник од Првата светска војна. Во 1914 година тој напишал писмо до неговата сопруга, го ставил во зелено шише и го фрлил во англискиот канал. Во 1999 година еден рибар го нашол шишето. Сопругата на Хјуз починала во 1979 година, но ја пронашол нејзината 86-годишна ќерка во Нов Зеланд па ѝ ја испратил пораката.

Библијата кажува за една порака, што не е во шише, туку е запишана во свиток. Еремија имал порака од Бога за Јоаким, цар на Јудеа. Како што му било прочитано на царот, тој зел нож од книжникот, ја пресекол пораката и ја фрлил во оган. Тогаш Бог му заповедал на Еремија: „Земи друг книжен свиток и запиши ги во него сите оние зборови што беа на првиот книжен свиток, што Јоаким, јудејскиот цар, го изгоре“. (Еремија 36:28; Библија)

Бог има порака и за нас во Светото Писмо, испратена за да ја читаме. Тоа е стара, но лична порака. Наместо да ја уништуваме пораката, добро би било да гледаме како на големо богатство, порака во едно шише за нас. Отворете ја пораката денес, примете ја во вашето срце.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Земи книжен свиток и запиши ги на него сите зборови што ти ги реков за Израел, за Јудеја и за сите народи, од денот кога почнав да ти зборувам, од деновите Јосиини до денешниот ден. Можеби Јудиниот дом ќе чуе за сите несреќи што ги наумив да ги оборам врз нив, та ќе се врати секој од својот лош пат, и Јас ќе им ги простам вината и гревот нивни.“ (Еремија 36:2.3; Библија)

Pin It on Pinterest