Кога балерината Ма Ли ја загубила десната рака во сообраќајна несреќа како тинејџер, нејзиниот живот бил разрушен. Нејзиното момче ја напуштила, и таа била принудена одеднаш да ги научи одново секојдневните физички задачи. Нејзиниот живот не бил лесен, но таа била истрајна и на крајот му се вратила на балетот. Во 2005 година, се запознала со велосипедистот од специјалната олимпијада, Шаи Хаувеи, кој ја загубил левата нога, како дете, во земјоделска несреќа. Двајцата се здружиле и со неверојатна упорност и многу часови вежбање, почнале да се подготвуваат да се натпреваруваат на национално ниво. Нивната претстава била инспирација за илјадници, не само поради нејзината убавина, туку и поради нивниот пример на упорност во соочувањето со тешкотиите.

Во Светото писмо – Библијата, апостол Јаков исто така нѐ потсетува да бидеме истрајни. Тој укажува на примерите во библиската историја, од пророците до Јов. „Ете, блажени ги наречуваме оние, кои претрпеа“, вели тој. Благословот на упорноста не е непосреден. Како христијани, кои одат со Бога во грешениот свет, честопати се соочуваме со фрустрации, искушенија, па дури и страдања. Потребна е истрајноста да го избере правото во лицето на погрешното, особено кога погрешното изгледа како полесниот избор. Но Бог ветува сочувство и милост. Кога ќе избереме упорност како Ма Ли и Шаи Хаувеи, соочени со тешки и мали можности, ние исто така ќе видиме прекрасен крај на нашата приказна!

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„За пример на злострадањата и на долготрпението земете ги, браќа, пророците, кои зборуваа во Господово име. Ете, блажени ги наречуваме оние, кои претрпеа. Чувте за трпењето на Јов, а видовте како Господ го заврши тоа; зашто Господ е многумилостив и сочувствителен.“ (Јаков 5:10.11; Библија)

 

 

Pin It on Pinterest