ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Индонезискиот претседател Сухарто станал познат под името „Г-дин. Дваесет и пет проценти“, бидејќи ги одобрувал само договорите што му обезбедувале 25% од добивката.

Мудар Стих: „Царот со правда ја зајакнува земјата своја, а кој љуби подароци, ја расипува.“ (Пословици 29:4; Библија).

Сите знаеме дека Индонезија не е единственото место на земјата заразено со владина корупција. Еден од најраспространетите видови на корупција во владата се нарекува „повратен удар“, форма на преговарачки поткуп, каде што државниот службеник помага да се обезбеди „надуена“ исплата за стоки или услуги што не се потребни, или понекогаш се со понизок квалитет. За возврат, тие добиваат исплата во форма на услуги, готовина, стоки или услуги.

Дури и лекарите не биле имуни на искушението. Додека не бил донесен законот за борба против враќањето во 1987 година, многу лекари ги праќале пациентите во Медикер во медицинска установа за третмани и тестови што не им биле потребни. Зошто? Бидејќи овие даватели на услуги тајно ги надоместувале лекарите за да им испратат бизнис.

Во сето ова не се само политичарите и лекарите, многумина од нас, во одреден момент, се борат со отпор кон некоја форма на поткуп. Тоа е дел од природата на „стариот човек“. Децата најчесто се обидуваат да ги поткупат своите пријатели, браќа и сестри и родители. Библијата е полна со примери за поткуп. Помислете на Јаков, кој го искористил гладот на својот брат и го поткупил за да биде првенец. Платата била чинија леќа.

Поткупот (заедно со неговите сопствени лоши избори) го предизвикал уништувањето на Самсон. Кога филистејските господари дошле кај Далила, рекле: „Запрашај го и дознај во што му е големата сила, и како да го надмудриме за да го врземе и да го смириме; ние, пак, ќе ти дадеме за тоа секој по илјада и сто шекели сребро.“ (Судии 16:5; Библија). Тоа мора да биле многу пари! Таа зела поткуп, а кутриот Самсон добил мамка. И кој може да го заборави Закхеј? Тој бил публицист, или даночен колектор, дел од група, која била омразена поради повеќето навики на мамење и користење на поткуп за зголемување на нивното богатство. Но, сретнувањето со Исус го свртел неговиот живот целосно, а тоа е и клучот!

Нашиот стих ова утро сугерира дека ако владетелот прифатил мито, неговата земја ќе се упати кон пропаст. Тоа не е тешко да се поверува. Без разлика дали сте на крајот на давањето или примањето, учеството во поткуп корумпира лице. Вклучувајќи себична желба и измама, таа ја нарушува довербата и ја поддржува алчноста. Библијата силно говори против оваа нечесна практика: „Не примај мито, зашто митото ги заслепува очите на оние што гледаат и ги извртува делата на праведните“ (Излез 23:8; Библија), и „подароците го расипуваат срцето“ (Проповедник 7:7; Библија).

Драг Господи, помогни ми да се спротивставам на секое искушение за нелегална добивка и да го одржувам мојот живот со чесност.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Човек, кој, иако разобличуван, останува тврдоглав, неочекувано ќе биде скршен, и ќе нема за него лек. Кога праведниците се умножуваат, народот се весели, а кога безбожниот господари, народот офка. Човек, кој ја сака мудроста, го радува татко си; а кој се дружи со блудници, имотот го растура. Царот со правда ја зајакнува земјата своја, а кој љуби подароци, ја расипува. Човек кој му ласка на пријателот, поставува стапица за нозете негови. Гревот на лошиот човек е стапица за него, а праведникот ќе се весели и ќе се радува. Праведниот грижливо вникнува во маката на бедните, а безбожниот не се интересира за тоа. Развратните луѓе го бунтуваат градот, а мудрите го смируваат гневот. Умен човек, кога се суди со безумен човек, се лути ли, или се смее, – нема мир. Крвожедните луѓе го мразат непорочниот, а праведните се грижат за неговиот живот. Глупавиот го излива сиот свој гнев, а мудриот се воздржува. Ако управителот слуша лажни зборови, тогаш и сите негови службеници стануваат нечесни. Сиромавиот и лихварот се среќаваат еден со друг; но Господ им дава и на двајцата светлина во очите.“ (Пословици 29:1-13; Библија)

Pin It on Pinterest