ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Во 1850 година, Хонг Џукван започнал конфликт кој избувнал во широко распространета кинеска граѓанска војна. Џукван верувал дека тој бил братот на Исус, избран да ја собори династијата Кинг и да го воспостави небесното царство. За време на 14-годишната војна, позната како Тајпинг-бунт, околу 20 милиони луѓе загинале, коешто ја направило една од најкрвавите војни во историјата. Неверојатно, Џукван го нарекол своето краткотрајно царство Небесно Кралство на Големиот Мир.

Востанието Таипинг е еден од многуте религиозни војни за кои неверниците укажуваат како причина дека светот ќе биде подобар без религијата. Сепак, Јуда нѐ поттикнува „да се борите за вистинската вера“ (Јуда 3; Библија). Дали Јуда поттикнува религиозна војна?

За да не го разбереме погрешно, Јуда брзо објаснува: лажната доктрина била прилепувачка во црквата, „незабележана“ (Јуда 4; Библија). Како црквата треба да се справи со промоторите на овие лажни доктрини? Јуда го дава овој одговор: „Господ го спаси Израел и ги уништи Египќаните, Господ ќе им суди на ангелите кои пребегнаа, и Господ испрати оган врз Содом.“ Јуда сугерира да го следиме примерот на Архангелот Михаил, кога се бориме со самиот ѓавол, Тој рекол дека само „Господ да те спречи!“ (Јуда 9; Библија)

Ако не треба да се бориме со религиозна војна, како треба да се бориме? Јуда ги вклучува овие упатства: „А вие, возљубени, изградувајќи се во пресветата ваша вера и молејќи се преку Светиот Дух, запазете се во љубовта Божја, очекувајќи милост од нашиот Господ Исус Христос, за вечен живот.“ (Јуда 20.21; Библија) Покрај тоа, ние мораме: „И така разликувајќи ги, едни милувајте, а други со страв спасувајте, истргнувајќи ги од оган и изобличувајќи ги со страв, и гнасејќи се од облеката, ис­по­ганета од телото.“ (Јуда 22.23; Библија). Во вистинска религиозна војна, ние се бориме со останувањето во Христа, нудејќи милост кон оние слабите во вера и стремејќи се кон спасение на другите.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Поради тоа, како што Го примивте Господ Исус Христос, така и одете по Него, вкоренети и утврдени во Него и укрепени во верата, како што сте на­учени, изобилувајќи во неа со благодарност. Браќа, пазете некој да не ве заведе со филозофија и со празна измама што се потпира на човечкото предание, на стихиите на светот, а не по Христос.“ (Колосјаните 2:6-8; Библија)

Pin It on Pinterest