ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Каналот низ Истам на Панама во Централна Америка е еден од најголемите инженерски чуда од изминатите 1000 години. Во 1513 година, откритието на Васко де Балбоа на Пацифичкиот брег на Панама наскоро имало трговци и империја-градители кои сонувале за кратенка која ќе им овозможи на бродовите да отпловат кон запад од Атлантикот до Пацификот без да изминат исцрпувачки 12.000 километри пат околу врвот на Јужна Америка.

Во текот на следните 200 години, визионерите кои се движеле од Бенџамин Френклин до Симон Боливар се залагале за копање канал. Панамскиот канал конечно бил завршен од страна на САД под Теди Рузвелт од 1904 до 1914 година. Во тоа време, тоа било најголемиот и најкомплексен проект од ваков вид кој некогаш бил преземен, вработувајќи десетици илјади работници и чинел 350 милиони долари. Каналот од 50 километри се справува со голем обем на испорака во светот.

Каналот се состои од вештачки создадени езера, канали и серија брави, или комори исполнети со вода, кои ги подигаат и спуштаат бродовите 85 метри низ планинскиот терен на централна Панама. Бродовите на морнариците во светот се изградени за да се притисне низ малите 80-годишни брави. 12 брави на каналот, три комплети двојни брави на секој крај, имаат исти димензии: ширина од 110 метри со должина од 1.000 метри, со порти на секој крај. Поради формата на „S“ на Истмусот на Панама, брод што плови по каналот, всушност, ќе отпатува на запад кон исток за да оди кон исток кон запад.

Создавањето на Панамскиот канал барало софистицирани мерења кои биле ограничени на крајот на векот. Од Јован било побарано, во визија, „да ги изврши мерките“, не од каналот, туку од „Божјиот храм и жртвеникот, и оние што се поклонуваат во него“ („И ми беше дадена мерачка трска слична на стап, и ми беше речено: ‘Стани и измери го Божјиот храм и жртвеникот и оние, кои се поклонуваат во него.’“ – Откровение 11:1; Библија). Зошто Јован би бил замолен да ги спроведе овие мерења? Како и во визијата на Езекиел, обновата на Божјото дело била обележана со внимателна мерка. Дали сте го измериле своето срце за да видите каде стоите со Бога?

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Испитај ме, Боже, и познај го срцето мое; испитај ме и запознај ги патеките мои; и види дали сум на пат на беззаконија, и упати ме на вечен пат.“ (Псалми 139:23.24; Библија)

Pin It on Pinterest