ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Кога Ким Пик бил роден, во 1951 година, неговите родители знаеле дека е поинаков. Тој имал зголемена глава, а тестовите откриле дека неговите лево-десно мозочни хемисфери не биле разделени како кај повеќето луѓе, формирајќи одличен простор за складирање податоци. Моторните вештини и физичкиот развој на Ким се покажале бавни, и тој не проодел до четиригодишна возраст. Но, неговите родители рано забележале други извонредни способности. До 20 месеци Ким успеал да ја запамети секоја книга што му била прочитана. На возраст од три години, Ким го читал речникот. Оттогаш до неговата смрт во 2009 година, Ким прочитал и јасно можел да се сети на повеќе од 12.000 книги!

Ким Пик бил наречен „мега-чувател“, бидејќи неговата фотографска меморија го направила виртуелен гениј во околу 15 различни теми. Огромното знаење на Ким, познато како „Кимпутер“ за многумина, вклучувало: светска и американска историја, британски монарси, историја на Библијата, географија (тој бил запознаен со сите главни патишта и автопати во САД и Канада), професионална спортска статистика (за бејзбол, кошарка, фудбал, победници на Кентаки Дерби и др.), историјата на вселенската програма, филмовите и музичките теми, комплетните дела на Шекспир, кодови за телефонски повици, големи поштенски кодови и сите ТВ станици и нивните пазари. Тој можел да ги идентификува повеќето класични музички композиции и да го каже датумот кога е напишана музиката и датумот на раѓање и местото на раѓање и смрт на композиторот. Тој особено уживал во пресметките на календарот. Ако му го кажете датумот на раѓање, тој би ви го кажал денот во седмицата кога сте родени и кој ќе биде денот во седмицата кога ќе наполните 65 години за да можете да се пензионирате.

Ким се борел со едноставни задачи како што се облекување и бричење, или наоѓање на фиоката за сребрени предмети дома. Сепак, неговото енциклопедиско паметење станало инспирација за филмот „човек дожд“, кој освоил Оскар во 1988 година, прикажан од Дастин Хофман.
Во неговиот подоцнежен живот, во градот Јута, во којшто живеел, Ким ги поминувал попладневните часови во јавната библиотека во Солт Лејк Сити над книгите, па дури и меморирајќи ги телефонските книги. За само околу осум секунди го прочитал просекот и читал две страници во еден момент, една со левото око, а другата со десното.

Ако имате фотографска меморија, на што би сакале да се сеќавате? Цар Давид дава совршен одговор во денешниот библиски стих. Што може да биде поважно отколку да се има предвид целиот Божји Закон. Давид исто така напишал: „Ги сокрив во срцето свое заповедите Твои, за да не грешам пред Тебе.“ (Псалм 119:11; Библија).

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„О Господи, Твојот збор останува довека, постојан како небесата. Твојата милост е од род до род; ја зацврсти земјата, и таа стои. Стојат засекогаш според Твоите закони, зашто сè Ти служи Тебе. Да не е Твојот Закон: мое уживање, би пропаднал во мојата неволја. Нема да ги заборавам Твоите наредби довека, зашто преку нив Ти ме оживуваш.“ (Псалм 119:89-93; Библија)

Pin It on Pinterest