ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Физичарите на Националниот институт за стандарди и технологија (NIST) го направиле најточниот часовник во светот. Бидејќи е познато дека алуминиумот е подобар мерач на време од живата, тимот го базирал часовникот на еден атом од алуминиум. Тој бил точен за една секунда во околу 3,7 милијарди години.

Атомските часовници се најточни мерачи на времето во светот. Во основа, тие го користат микробрановиот сигнал што електроните го ослободуваат кога менуваат нивоа на енергија. Првиот атомски часовник бил направен во 1949 година и бил помалку точен од кварцниот часовник. Тие станале многу попрецизни, особено преку ладење на атомите до апсолутна нула, така што се движат побавно и може да се мерат попрецизно.

Новиот часовник е втора верзија на квантниот логички часовник NIST. Тоа го победува NIST-F1 цезиум фонтани – часовник – американскиот цивилен временски стандард – кој губи секунда на секои 100 милиони години. Но, бидејќи меѓународната дефиниција на секундата се базира на атомот на цезиум, цезиумот останува „владетел“ за службено мерење на времето. Новиот часовник се базирал на еден алуминиумски јон, заробен од електрични полиња и вибрирајќи на ултравиолетова светлина која е 100.000 пати повисока од фреквенциите на микробранови кои се користат во NIST-F1.

Браќата на Исус еднаш го охрабриле да оди во Јудеја за време на празникот на Сениците. Исус знаел дека еврејските водачи се обидувале да го убијат. Неговите неверни браќа Го притискале „јави му се на светот“ (Јован 7:4; Библија). Но Исус рекол: „Моето време уште не е дојдено, а за вас времето е секогаш погодно.“ (Јован 7:6; Библија). Исус имал совршено време. Знаел кога да се покаже и кога да се задржи. Неговите браќа не биле водени под истиот часовник. Фреквенцијата со која Христос ги измерил Неговите чекори се базирале на сигналите на Неговиот Татко на небото.

Колку сте подесени под времето на Божјите планови за вашиот живот?

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Зашто, додека уште бевме слаби, Христос умре во определено време за безбожниците.“ (Римјаните 5:6; Библија)

Pin It on Pinterest