ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Пред околу 100 години, еден куп коски биле пронајдени на песочната дина во Саудиска Арабија. Очигледно, еден човек починал додека бил изгубен во пустината. Во еден од џебовите на неговата распарталена облека била напишана белешка која гласела: „Умирам од жед. Не можам да продолжам понатаму.“ Овој човек, очигледно, направил мало импровизно засолниште и очаен без вода, чекал да умре.
Трагично, неговите остатоци биле пронајдени токму преку песочната дупка од бујна оаза – починал од жед само неколку стотина метри од артеските извори.
Милиони денес полека умираат од дехидрација, едноставно затоа што не пијат доволно вода.

Околу 83% од нашата крв е вода. Ако тој сооднос падне само 5%, повеќе нема да можете да гледате. Уште 10% и нема да можете да слушате. Редукцијата од 12% води до задебелување на крвта, и прави невозможно срцето да пумпа, што доведува до смрт. Од друга страна, камилата може да изгуби 40% од содржината на вода во крвта и да биде добро!

Пиењето други пијалаци (овошен сок, кафе, чај, итн.) не ги обезбедува истите здравствени придобивки како обичната вода. Всушност, истражувањата покажале дека жените кои консумираат големи количини на други пијалаци освен вода го зголемуваат ризикот од смртоносен срцев удар за два и пол пати. Истата студија покажала дека мажите го зголемуваат ризикот за 50%!

Освен ако не сте проактивни во дневното внесување на вода, дехидрацијата може да стане начин на живот. Не е чудно што 75% од Американците се хронично дехидрирани. Во 37% чувството на жед е толку оштетено, и тоа е погрешно чувство на глад. Но, можете да направите премногу и во добрата работа. Пиење премногу вода е ретко, но може да се случи. Принудувајќи се себеси да пиете масивни количини на вода може да предизвикате ниско ниво на натриум во крвта, а тоа да доведе до оток на мозокот, па дури и смрт.

Водата е толку важна што Исус ја користел како илустрација за Себе. Кога разговарал со самарјанката на бунарот, Христос ја споредил пораката за спасение што ја носи со животворна вода. Тој рекол: „А кој пие од водата што Јас ќе му ја дадам нема да ожедни довека, туку водата што ќе му ја дадам, ќе стане во него извор на вода, извирајќи во вечен живот.“ (Јован 4:14; Библија).
Секој пат кога пиете чаша вода, сетете се дека Исус е крајната копнеж за жед!

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Исус и одговори и рече: ‘Кога би знаела за Божјиот дар и Кој е Оној што ти вели: ‘Дај ми да пијам,’ ти би побарала од Него и Тој би ти дал жива вода.’
„Жената Му одговори: ‘Нема со што да нацрпиш, господине, а кладенецот е длабок! Тогаш, од каде имаш жива вода? Зар си Ти поголем од нашиот татко Јаков, кој ни го даде кладенецов? И тој самиот пиеше од него, и неговите синови, и неговиот добиток!’
Исус во одговор и рече: ‘Секој кој пие од водава, пак ќе ожедни. А кој пие од водата што Јас ќе му ја дадам нема да ожедни довека, туку водата што ќе му ја дадам, ќе стане во него извор на вода, извирајќи во вечен живот.’“ (Јован 4:10-14; Библија)

Pin It on Pinterest