ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Водата е од суштинско значење за животот и речиси сите функции на човечкото тело. Водата помага да се задржат ткивата во очите, носот и устата. Тоа помага да се заштитат органите и да се подмачкуваат зглобовите. Водата ги раствора минералите и хранливите материи во храната и ги прави достапни за телото, а исто така, помага и да се пренесат тие хранливи материи низ телото. Неодамнешните студии покажаа дека пиењето пет или повеќе чаши вода дневно може дури и да го намали ризикот од срцев удар за околу 50 проценти отколку што би било случај при пиење две или помалку чаши вода.

Не е тајна дека луѓето, животните и растенијата мора да имаат вода за живеење. Во визијата на Езекиел, човек „со изглед на бронза“ му покажал прилив на вода што тече од храмот, што е уште поважно за животот отколку водата од чешма. Кога потокот, кој брзо стана река, стигна до океанот, морските води биле исцелени. По должината на бреговите на реката се зголемиле дрвјата кои никогаш не се исушиле и секој месец носеле нов плод. Неверојатно, човекот му рекол на Езекиел дека „каде што ќе се влива таа река, таму сѐ ќе биде живо.“ („И каде и да потече потокот, секое суштество што се движи ќе биде живо; и ќе има мошне многу риби, зашто каде и да дојде оваа вода, сè оздравува и оживува – каде и да протече овој поток.“ – Езекиел 47:9; Библија).

Исус сака неговиот народ да биде поддржан со „вода од изворите на спасението“ („И со радост ќе црпите вода од изворот на спасението.“ – Исаија 12:3; Библија). Откако ќе ја доживееме водата на спасението, се создава ново чудо. Исус рекол: „Кој верува во Мене од неговата ут­роба, како што е речено во Писмото, ќе потечат реки од жива вода.“ (Јован 7:38; Библија). Потокот на Езекиел, најпрво длабок само до глуждот, се проширувал сѐ пошироко и подлабоко додека таа „река не можеше да се прегази“ (Езекиел 47:5; Библија). Исус сака Неговота радосна вест да се шири на ист начин – од личност до личност, додека целиот свет има пристап до Неговата жива вода.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„О колку е скапоцена Твојата милост, Боже! Синовите човечки се засолнуваат под Твојата закрила; тие се ситат од изобилието на Твојот дом, и од потокот на Твојата красота ги напојуваш; зашто во Тебе е изворот на животот: во Твојата светлина ние гледаме светлина.“ (Псалм 36:7-9; Библија)

Pin It on Pinterest