ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Д-р Вилијам Брајтбарт од Меморијалниот центар за рак на Слоан-Кеттеринг во Њујорк развил психолошка програма за третирање на пациенти со рак во трета и четврта фаза, наречена психотерапија насочена кон значењето. Целта на програмата е да им помогне на пациентите со рак да го најдат значењето и целта за нивниот живот во текот на времето помеѓу нивните дијагнози и нивните евентуални смртни случаи, кога и да би се случило тоа.

Програмата на Д-р Брајтбарт делумно се базира на списите на Виктор Френк, австриски психијатар кој го преживеал концентрациониот логор Аушвиц за време на Втората светска војна. Д-р Френк излегол од неговото ужасно искуство со уверувањето дека луѓето можат да издржат секаков вид страдање, ако знаат дека нивниот живот има значење. Кога се применува кај пациенти со рак, овој принцип им помага да ги издржат физичките и емоционално исцрпувачките искуства од хемотерапија, затегнатите односи и соочувањето со сопствената смрт.

Прашањето за вистинското значење на животот ги збунило многу луѓе низ времето, но христијаните, без двоумење, треба да знаат дека нивниот живот има значење. Авторот на библиската книга „Проповедник“ ја поминува целата книга жалејќи се за бесцелноста на животот, бидејќи без разлика што се случува за време на животот на една личност, смртта на крајот доаѓа. Смртта доаѓа и до гордиот и до скромниот. Смртта е одличен изедначувач. Меѓутоа, по 12 поглавја жалење, авторот ја сумира книгата со моќна декларација за значењето на животот: „Да го чуеме завршниот збор за сè: ‘Бој се од Бога, исполнувај ги Неговите заповеди, зашто во тоа е сè за човекот’“. (Проповедник 12:13; Библија)

Ставот на Библијата за смислата на животот е едноставен. Нашата цел е да му бидеме послушни на Бога. Зошто? Без ова, сите ние сме предмет на смрт и ќе бидеме избришани од сеќавање засекогаш. Меѓутоа, со Бога, имаме надеж за живот што ќе започне по Христовото враќање. Затоа, најголемата цел на овој живот е да обезбедиме, колку што е можно, нашата смрт да не биде наш крај.

Зошто денес не побарате од Исуса да го зајакне вашиот однос со Него? Да се има уверување за спасение и вечен живот е најголемото достигнување што овој свет може да го понуди.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Но знаеме дека сите работи содејствуваат за добро на оние, кои Го љубат Бога, кои се повикани по Неговата намера“. (Римјаните 8:28; Библија)

Pin It on Pinterest