Можеби е малку чудно, но плодот авокадо се смета за овошје. Карактеристично за ова овошје е тоа што неговиот состав е различен од другите овошја. Овошјата воглавно се составени од голем процент на вода, а најзастапени макронутриенти се јаглехидратите, додека авокадото е овошје кое има значителна количина на масти. Но токму овие здрави масти имаат потенцијал да го подобрат нашето здравје. Во продолжение се наведени здравствени придобивки од употребата на авокадо.

  1. Авокадото содржи многу корисни нутриенти. Ова овошје е добар извор на витамин К, фолна киселина, растителни влакна и здрави масти.
  2. Авокадото содржи повеќе калиум дури и од бананите. Калиумот е минерал кој често не го внесуваме во доволни количини, а притоа е важен за многу функции во организмот, а и за електролитниот баланс во телото.
  3. Мононезаситените масни киселини се доста застапени во авокадото. Олеинската масна киселина (која исто така е главна компонента и на маслиновото масло) сочинува најголем процент од мастите во авокадото, а се поврзува со ублажување на воспалителните процеси и намалување на експресијата на гени поврзани со малигни болести.
  4. Авокадото е богато со растителни влакна, а знаеме дека влакната се многу важни за контрола на телесната маса и контрола на нивото на шеќер во крвта.
  5. Доколку консумираме авокадо, можеме да го намалиме нивото на штетниот холестерол и на триглицеридите во крвта. Уште попозитивен ефект е тоа што авокадото може дури и да го покачи нивото на добриот холестерол во крвта.
  6. Мастите кои се наоѓаат во авокадото може да ви помогнат подобро да ги апсорбирате нутриентите од другите растителни продукти, т.е. полесно да ги апсорбирате витамините А, К, Е и Д.
  7. Авокадото е богат извор на антиоксиданти кои можат да ги заштитат вашите очи од оштетување. Зеаксантин и лутеин се два антиоксиданти кои се многу моќни заштитници на видот и кои можат да се најдат токму во авокадото.
  8. Авокадото може да помогне во превенција на рак. Една студија покажала дека авокадото ги редуцира нус ефектите од хемотерапијата кај пациенти кои се подлегнати на ваков третман.
  9. Екстрактот од авокадо може да помогне во намалување на симптомите од артритис.
  10. Консумирањето на авокадо може да ви помогне да ја намалите вашата телесна маса. Една студија покажала дека авокадото дава чувство на ситост и го намалува чувството на глад, па така ви помага да консумирате помалку храна и да ја редуцирате вашата телесна маса до нормалното ниво.

Pin It on Pinterest