Приказната за Ное

Приказната за Ное

Извор: Стариот Завет (Битие 5,6,7,8 и 9) Без оглед на тоа колку пати сте ја слушнале приказната за Ное, таа никогаш не застарува! Следува класичната приказна, уште еднаш! Еднаш си живеел еден човек по име Ное. Тој бил личност која го сака Бога. И Бог исто така го...
Приказната за Адам и Ева

Приказната за Адам и Ева

Извор: Стариот Zавет (Битие 1, 2 и 3) Откако Бог ги создал небесата и земјата и ги исполнил со живот од секаков вид, тој одлучил да го создаде човекот според Неговиот лик. И така Бог земал малку кал и ја обликувал калта во форма на човек. Потоа Бог дувнал во човекот...
Приказната за создавањето

Приказната за создавањето

Извор: Стариот Завет (Битие 1) Дали некогаш сте се запрашале како настанал овој прекрасен универзум? Оваа приказна за создавањето ве носи назад во времето. Во почетокот немало ништо. Немало време, немало светлина – не постоело ништо освен Бог. Потоа Бог одлучил...
Услишена молитва

Услишена молитва

Било празнично попладне. Многу деца се собрале за да си играат. Влатко, кој бил најголем, бил во средина и сите го очекуваале почетокот. Едно од момчињата ја поканило малата Даница, која повлечено стоела на страна, но Влатко викнал со презир: – „Ах, остави ја на...
Украдената паричка

Украдената паричка

– „Ајде побрзо Милан, зарем не го слушаш ѕвончето? Ќе задоцниме и после тешко нас!“ Петар додека зборувал го повлекол набрзина својот помлад брат кон училишната врата во која се туркале помалите ученици. – „Неможам да брзам, гладен сум.“ – „И јас сум...
Двата најтешки збора

Двата најтешки збора

Еден ден мајката го прашала својот син Стефан, кои два збора во нашиот јазик се најтешки да се кажат. Стефан размислувал и рекол дека имало многу тешки зборови, но незнаел кои од нив се двата најтешки. – Можеби, сине, мислеше најмногу на зборовите кои имаат...

Pin It on Pinterest