Извор: Стариот Завет (Битие 1)

Дали некогаш сте се запрашале како настанал овој прекрасен универзум? Оваа приказна за создавањето ве носи назад во времето. Во почетокот немало ништо. Немало време, немало светлина – не постоело ништо освен Бог. Потоа Бог одлучил да ја употреби својата сила. На првиот ден, Бог ги создал небесата и Земјата. Но Земјата немала форма и било само темнина. Затоа Бог рекол: „Нека биде светлина“. И така настанала светлината! Темнината ја нарекол ноќ, а светлината ден.

На вториот ден, Бог ги создал сите океани, езера и реки.

На третиот ден, Бог заповедал да се појави сува земја – копно на Земјата. Наскоро, Бог ги создал сите прекрасни дрвја и растенија кои ги гледате денес.

Потоа дошол четвртиот ден! Бог го исполнил небото со сонце, месечина и безброј ѕвезди. Но имало уште!

На петиот ден, Бог ги создал морските животни. Тој исто така ги создал сите прекрасни птици на петиот ден.

Потоа, на шестиот ден Бог ги создал животните од сите форми и величини – за да ја исполнат земјата. Земјата станала дом на сите рептили, инсекти, и животни. Бог исто така ги создал и првите луѓе – Адам и Ева – на шестиот ден од создавањето. Бог видел дека сето тоа што е создадено е многу добро.

Кога земјата била подготвена и полна со животен жагор, Бог го прогласил седмиот ден, саботата, како ден на одмор!

Лекција:  Бог е создател на сè што гледаме.

 

БОЕНКИ:

 

Pin It on Pinterest