Услишена молитва

Услишена молитва

Било празнично попладне. Многу деца се собрале за да си играат. Влатко, кој бил најголем, бил во средина и сите го очекуваале почетокот. Едно од момчињата ја поканило малата Даница, која повлечено стоела на страна, но Влатко викнал со презир: – „Ах, остави ја на...
Украдената паричка

Украдената паричка

– „Ајде побрзо Милан, зарем не го слушаш ѕвончето? Ќе задоцниме и после тешко нас!“ Петар додека зборувал го повлекол набрзина својот помлад брат кон училишната врата во која се туркале помалите ученици. – „Неможам да брзам, гладен сум.“ – „И јас сум...
Двата најтешки збора

Двата најтешки збора

Еден ден мајката го прашала својот син Стефан, кои два збора во нашиот јазик се најтешки да се кажат. Стефан размислувал и рекол дека имало многу тешки зборови, но незнаел кои од нив се двата најтешки. – Можеби, сине, мислеше најмногу на зборовите кои имаат...
Палавото момче Давид

Палавото момче Давид

Давид беше најлошото момче во селото, неговиот татко го беше разгалил многу. Неговиот татко не дозволуваше на неговата мајка да го кара кога ќе направи белја со изговор дека е машко и е нормално да прави белји. И така, тој растеше малтретирајќи ги своите соседи,...

Марко и неговата волја

Едно летно попладне, количката стоеше пред вратата на госпоѓа Нада. Улицата беше празна од сообраќај бидејќи беше премногу жешко. Јас одев мрзоволно од страната на сенката, спротивно од куќата на вдовицата и забележав како нејзиниот син изнесува некое платно во...
Каде е златото?

Каде е златото?

Том бил мало момче на кое учењето тешко му одело, но сепак никој во класот неможел да го постигне успехот што тој го имал. Тој никогаш не ги пропуштал часовите по географија, македонски, математика, и секогаш совршено ги завршувал домашните задачи. Никој не напредувал...

Pin It on Pinterest