Едно летно попладне, количката стоеше пред вратата на госпоѓа Нада. Улицата беше празна од сообраќај бидејќи беше премногу жешко. Јас одев мрзоволно од страната на сенката, спротивно од куќата на вдовицата и забележав како нејзиниот син изнесува некое платно во кошница за да го стави во количката.

Бев изненаден од големината на кошницата која ја носеше и ја стави на количката. Јас застанав за да го погледнам. Тој ја влечеше, ја креваше, а потоа паузираше за момент за да одмори. Потоа повторно почнуваше во тишината на улицата да подига и да влече, велејќи си нешто самиот на себеси.

Јас ја поминав половина улица. Тој беше премногу зафатен за да ме забележи. Го слушнав како си вели: „Можеш ти Марко, можеш!“ Тој се охрабруваше себеси во понатамошниот напор со овие зборови, и на крајот успеа да ја стави кошницата, постојано повторувајќи си: „Можеш ти Марко, можеш!“

Додека одмараше и гледаше гордо на успешниот напор, тој ме забележа и со неговото округло црвено лице, покриено со пот, се засрами за момент додека јас велев: „Ти си храбро момче!“

Гласот на мајката на Марко се слушна во позадина: „Доаѓам Марко!“ Кога таа стигна, тој покажа на кошницата и ѝ рече: „Успеав мајко.“

Тоа беше прекрасна глетка. Благодарната насмевка на мајката вдовица го пофалуваше нејзиното момче и му влеваше силна волја. Иако немаше многу зборови кои беа изговорени, изразот на задоволство на нивните лица беше пријатен и немаше сомнеж дека во срцата на двајцата има грутка на радост која не може да се опише.

Продолжив по мојот пат и си велев: „Каква цврста волја само со фразата: ‘Можеш ти Марко, можеш!’, Колку многу можеше да постигне.“

Колку е различна нашата работа според она што го правиме со или против нашата волја. Ова мало момче можеше да плаче, или да негодува, или да ја остави неговата мајка сама да ја заврши работата и да биде незадоволен со себеси, и да биде извор на незадоволство на неговата мајка. Но тој се впрегнал себеси на послушност и обврска со неговите зборови, моќни во нивната едноставност: „Можеш ти Марко, можеш!“

Честопати оттогаш ми се повторуваше таа сцена. Ја раскажував секаде каде што можев. Кога некоја млада девојка ми се жалеше дека нема време да направи нешто добро затоа што треба некаде да оди, или треба нешто да купува, или има некои лични обврски поради кои не може да им помогне на оние кои имаат потреба, јас ѝ одговарав колку поразлично би било со неа, кога таа постојано би си велела на себеси: „Ти можеш тоа да го направиш, можеш!“

Да, со волјата ние можеме да направиме речиси сѐ, дури и она што е речиси невозможно да го направиме. А без волјата, ние не можеме да го направиме ниту она што инаку би можеле. За сите нас, без оглед каде се наоѓаме, доаѓаат проблеми и неволји. Ако им потклекнеме, ние сме поразени. Но, ако го победиме искушението и не го направиме она што е погрешно, повикувајќи се на Божјата сила да ни помогне во нашата борба со непријателот, ние ќе растеме посилни и похрабри во секоја битка, и помалку подложни да паднеме повторно на искушенијата.

Нашата мудрост и нашата должност е да се потикнуваме себеси, да зборуваме на нашите срца како што детето го правело тоа со едноставните зборови: „Можеш ти Марко, можеш!“. И уште многу повеќе од тоа, знаејќи дека Бог е нашата сила и крепост. Да се повикаме на зборовите запишани во Библијата: 13 Сè можам преку Христа, Кој ми дава сила. (Филипјаните 4:13 ; Библија)

 

Библиски стихови:

28 Зар не знаеш? Зар не си чул? Господ е вечен Бог, Творец на земните краишта. Тој не се заморува, не постанува, и Неговиот ум е неизмерлив. 29 На заморениот му ја враќа силата, го зајакнува немоќниот. 30 Младите се заморуваат и се истоштуваат, изнемоштените момчиња се тетерават. 31 Но на оние кои се надеваат во Господа, силата се обновува, им растат крилја како на орлите, трчаат и не постануваат, одат и не се уморуваат.
(Исаија 40:28-31 ; Библија)

10 Најпосле, јакнете во Господа и во силата на Неговата моќ!
(Ефесјаните 6:10 ; Библија)

10 Не бој се, зашто Јас Сум со тебе; не обрнувај се исплашено, зашто Јас Сум твој Бог. Јас те крепам и ти помагам, те потпирам со победничка десница.
(Исаија 41:10 ; Библија)

5 Не дека сме способни сами од себе да помислиме за нешто, како сами од себе, туку, нашата способност доаѓа од Бога,
(2 Коринтјаните 3:5 ; Библија)

13 Сè можам преку Христа, Кој ми дава сила.
(Филипјаните 4:13 ; Библија)

 

Pin It on Pinterest