ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Смртоносните маларични трески ги убивале луѓето од почетокот на пишаната историја, но до средината на 17 век не бил откриен ефикасен третман. Језуитските мисионери во Перу го забележале успехот на Кечуанските Индијанци во лекувањето на маларијата со чај направен од кората на локалното дрво. Додека никој не знае сигурно како Индијанците го научиле овој лек, постои веродостојна легенда која ја поддржува приказната.

Приказната започнува со еден изгубен индијанец во перуанската џунгла кој горел од треска од маларија. Тој се сопнал на базен со вода и се фрлил на работ за да ја задоволи својата жед. Една голтка од горчливата вода му кажала дека била расипана од кората на квина-квиното дрво, кое локалните жители претпоставувале дека било отровно. За големо изненадување на човекот, тој не умрел, но почувствувал дека неговата сила се враќала. На крајот се вратил во своето село, каде што целосно се опоравувил.

Тој им кажал на сите за базенот и за вкусот на кората на квина-квина дрвото, и се родил третманот со квинин-тоник. Во 1742, дрвото било преименувано во чинкона од страна на шведски ботаник, во чест на грофицата на Чинкон, кој можеби е првиот Европеец кој користи екстракт од кората за лекување за неговата маларија. Квининот сѐ уште бил префериран третман за маларија сè до 1940-тите и сè уште се користи во одредени региони во светот поради ниските трошоци. Квинин исто така се користи за лекување на артритис и лупус.

Библијата зборува за друго дрво кое има лековити својства: дрвото на животот. Ова дрво, кое има две стебла, по едно од двете страни на реката на животот, носи дванаесет различни видови плодови. Поетски, книгата Откровение од Библијата, ни кажува дека неговите листови се за исцелување на народите. Со други зборови, сето она што нè разделува овде на Земјата ќе биле излечено, кога луѓето од сите народи во светот ќе се соберат под неговите гранки.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„И ми покажа чиста река со вода на животот, бистра како кристал, која истекува од престолот на Бога и на Јагнето. Среде нејзината улица и од двете страни на реката: дрвото на животот, кое раѓа дванаесет плодови, кое секој месец го дава својот плод; а лисјата на дрвото се за исцелување на народите. И нема веќе да има никакво проклетство. И престолот на Бога и на Јагнето ќе биде во неа, и Неговите слуги ќе Му служат, и ќе го гледаат Неговото лице, и Неговото име ќе биде на нивните чела.“ (Откровение 22:1-4; Библија)

Pin It on Pinterest