ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Џорџ Вашингтон Карвер е роден во семејство, кое било по ропство во Диамонд Гроув, Мисури.

Карвер можеби е најпознатиот афроамерикански научник. Во периодот помеѓу 1890 и 1910 година, насадите на памук биле уништени од Памучниот чурилкар (вид буба). Карвер ги советувал фармерите да произведуваат кикиритки, а наскоро потоа развил и повеќе од 300 различни производи од кикиритки – од млеко па до мастило за печатари.

Во Таскиги, Карвер развил метода на ротација на земјоделски култури и алтернативно садел кикиритки и грашок – потоа пак садел памук, кој ја осиромашувал почвата од своите хранливи материи. По водството на Карвер, фармерите од Југот наскоро почнале една година да садат кикиритки, а следната година памук. Поголем дел од кикиритките бил користен за добиточна храна, но исто така останувале и големи вишоци. Откако открил исто така дека и слаткиот компир и американскиот орев ги збогатуваат осиромашените почви, Карвер пронашол речиси 20 намени за овие култури, вклучувајќи и синтетичка гума и материјал за асфалтирање.

Џорџ Вашингтон Карвер не бил оставен како сирак. Неговите сопственици толку го сакале што го посвоиле кога неговата мајка била земена од конференциските сили една темна ноќ уште кога тој бил бебе. Тие се грижеле за него како за свое дете. Карвер прераснал во еден од најголемите научници во историјата на Американската историја.

Живееме на планета која е растргната од војна и грев. Пред распнувањето, Исус им ветил на Своите ученици: „Нема да ве оставам сираци, ќе дојдам при вас.“ (Јован 14:18; Библија). Карвер копнеел да ја види својата мајка повторно, но тоа не можело да биде. И ние имаме копнеж да го видиме нашиот небесен Татко. Можеме да бидеме благодарни што оваа желба ќе ни биде исполнета.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Ова е чиста и неизвалкана побожност пред Бога и Таткото: да бидат посетувани сираците и вдовиците во нивните неволји, и самиот да се пази себеси непорочен од светот.“ (Јаков 1:27; Библија)

Pin It on Pinterest