ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Пони експрес ја пренел поштата на 3057 километри од Свети Јосиф, Мисури, во Сакраменто, Калифорнија, за само 10 дена! Четириесет мажи, секој од нив возел 80 километри на ден, поминале по патеката на 500 од најдобрите коњи што Западот можел да ги обезбеди. Иако експресната маршрута била екстремно опасна, се знаело за само една изгубена испорака на пошта.

Експресот се сметал за помагање да се задржи Калифорнија во Унијата преку обезбедување на брза комуникација помеѓу двата брега. Вестите за изборот на Абрахам Линколн во 1860 година и избувнувањето на Граѓанската војна стигнале до Калифорнија преку Пони Експрес.

Биле следени строги правила за да се зачува тежината. Облеката била светла, седлата биле мали и тенки, и не се носело оружје. Сепак, и покрај сите строги мерки на претпазливост во тежината, секој возач носел целосна големина на Библијата! Тоа за прв пат било претставено кога еден возач се приклучил на единицата, и тој ја зел Библијата со него на неговиот пат.

Коњите биле важни во многу култури со векови, во битки, транспорт и комуникација. Во пророштвото на Захарија за Господовиот ден, коњите на непријателите ќе ослепат (Захарија 12:4; Библија), а подоцна се вели ќе добијат чума (Захарија 14:15; Библија). Сепак, во тој последен ден, кога Бог ќе владее засекогаш, вели дека „на уздите од коњите ќе биде забележано ‘Посветен на Господ’.“ (Захарија 14:20; Библија)

Бог ги сака коњите, и еден ден дури и овие суштества ќе прогласат (по нивниот изглед) дека Господ е праведен и свет. Како и Пони Експрес, можеби ќе бидете еден од веселите јавачи на коњ низ улиците на Новиот Ерусалим, кои ја објавуваат оваа прекрасна порака.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„И на Мојата трпеза ќе се наситите на коњи и коњаници, на мажи силни, на секаков вид воени лица, вели Господ Бог.“ (Езекиел 39:20; Библија)

Pin It on Pinterest