ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Ноевите некогаш се распространувале низ Африка; мнозинството ноеви денес живеат во заштитени резервати на источниот брег на континентот. Машките африкански ноеви можат да достигнат висина до девет метри и да тежат до 350 килограми, што ги прави највисоки и најтешки од сите птици.

Ноевите живеат во семејни групи кои се состојат од едно машко и неколку женки. За време на сезоната на парење, секоја женка лежи на помеѓу 2 до 11 крем бели јајца во комуналното гнездо, кое е издлабен кратер во земјата околу 3 метри во пречник. На крајот, овие гнезда можат да содржат до 50 јајца, но само околу 20 можат успешно да се инкубираат. Јајцата на нојот се најголеми од јајцата на сите останати птици, со должина од 15 сантиметри, ширина 13 сантиметри и тежина околу 2 килограми. Јајцата од ноеви имаат волумен од околу 24 пилешки јајца, и иако лушпата е само 1,5 милиметри дебела, може да ја задржи тежината на возрасен човек.

Тие не се најпаметните птици, но идејата дека ги закопуваат главите во песок е всушност мит. За жал, овие највисоки, најбрзи и најголеми птици не можат да летаат, па лесно се одгледуваат во целиот свет за месо, пердуви и кожа.

Бог го учи Јов дека Тој е Создател над сите нешта, вклучувајќи го и нојот. Дадениот опис е премногу прецизен: „Со своите крилја нојот радосно мавта; какви нежни пердуви и какви перја тој има!“ (Јов 39:13; Библија). Бог одлучил нојот да не лета и да ги положува своите јајца на земјата. Тој, исто така, решил колку паметна да ја направи оваа птица: „зашто Бог не му дал мудрост и не го надарил со разум;” (Јов 39:17; Библија).

Затоа, да бидеме сигурни дека ќе останеме понизни со сите таленти што ни ги дал Бог.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Сине човечки, кажи му на началникот на Тир – вака вели Господ Бог: затоа што го издигна срцето свое и велиш: ‚Јас сум бог, седам на божји престол, во срцето на морињата‘, иако си човек, а не бог, го изедначуваш твојот ум со умот на Бога.“ (Езекиел 28:2; Библија)

Pin It on Pinterest