ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Најмалото животно во светот, исто така, има најголем апетит – глувче како ровчиците (или ријачки). Еден вид во северна Европа, наречен „најмала“ ровчица, која е ретко подолга од еден сантиметар, може да ја потроши еквиваленцијата на сопствената тежина на секои три часа. Всушност, апетитот на ровчицата е толку незаситен, и нејзиниот метаболизам е толку брз, што ако не јадат на секои два часа, може да умрат од глад.

Ровчиците имаат мали очи и обично имаат слаб вид, но се многу активни животни, затоа што секој ден имаат потреба од конзумирање на храна на 80 до 90 проценти од телесната тежина за да преживеат. Во својата очајна потрага да го намали својот глад, малата ровчица, напаѓа и јаде речиси сè што се движи – вклучувајќи ги и суштествата што се двојно поголеми! Нивната жестока репутација е веројатно една од причините што ја симболизира енергетичноста во литературата, како што е Шекспировото дело „Тајмингот на ровчицата“.

Библијата зборува за едно чудно суштество кое е многу поголемо од ровчицата. Тоа е Ѕвер кој излегува од морето. Во визија, Даниел го опишува: „Потоа видов од ноќните виденија и ете, четврти ѕвер, страшен и ужасен и многу силен; имаше големи железни заби; тој јадеше и здробуваше, а остатоците ги газеше со нозете; тој се разликуваше од сите претходни ѕверови, и имаше десет рогови.“ (Даниел 7:7; Библија). Подоцна во поглавјето се вели: „…Четвртиот ѕвер го означува четвртото царство што ќе постои на земјата, различно од сите царства и што ќе ја голтне целата земја…“ (Даниел 7:23; Библија).

Пожесток од ровчиците, овој ѕвер ќе го проголта она што е на неговиот пат. Од неговата глава ќе се појават десет рогови, а потоа меѓу нив еден рог кој „водеше борба со светиите и ги надвиваше“ (Даниел 7:21; Библија). Затоа, Му благодариме на Бога за следниот стих: „додека најпосле не дојде Старецот по определени дни и судот беше даден на светиите од Севишниот, па настапи време светиите да го завладеат царството.“ (Даниел 7:22; Библија).

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Потоа небесниот Суд ќе ја одземе од него власта и сосема ќе го уништи и докрајчи.“ (Даниел 7:26; Библија)

Pin It on Pinterest