ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Мишел била оставена сама само на неколку минути тој ден во Јуни 1986 година.  Но тоа било доволно долго. Таа паднала во мразот на водите од крикот Бел Канон, кој се протега низ југоисточниот дел на езерото Солт Каунти, близу домот на нејзините родители. Шеесет и шест минути подоцна, кога еден нуркач ја извлекол Мишел од потокот, околу 45 метри од каде што паднала, таа била безживотна. Нејзиното мало тело било замрзнато од ладната вода со 4.4 целзијусови степени. Тоа била ледената температура на водата, заедно со нејзината чистота, што ѝ дозволило на Мишел да биде спасена од докторите во Примарниот детски медицински центар во градот Солт. Таа била брзо однесена во болницата, каде што машина и ја загреала крвта. Кога нејзината температура достигнала 32 степени, срцето почнало да ѝ чука и таа ги отворила очите. Мишел целосно се опоравила и не покажала знаци на нејзиното трауматично искуство.

Реанимацијата на ова две и пол-годишно девојче, потопено повеќе од еден час, било реткост. Дури и весникот на Американското медицинско здружение го опишал ова како „чудесно“. Не само што било најдолго документирано потопување со позитивен исход (растела на здрав и нормален начин), туку е и прва успешна употреба на бајпас машина за срце и бели дробови, која повторно го загреала девојчето, чија температура паднала исклучително ниско од хипотермија.

Она што е неверојатно во врска со оваа сторија е тоа што докторот, кој го спасил нејзиниот живот, д-р Болте, размислувал за идејата за користење на машина за белодробна болест за да ја загрее крвта на жртвите на хипотермија само неколку месеци пред несреќата на Мишел. Кога пристигнала во болницата, работеле три часа за да ја загреат. По враќањето во живот и требале уште два месеци пред таа да се врати дома.

Иако многу деца умираат од давење, обично од базени во дворови, кои немаат заштитни огради, постојат некои среќни случаи како случајот на Мишел.

Еден ден, кога Исус ќе се врати, сите оние што спијат во смрт ќе бидат чудесно воскреснати и ќе живеат засекогаш. Дури и пророците од Стариот Завет во Библијата го опишале овој спектакуларен ден. „Твоите мртви ќе оживеат, телата ќе воскреснат. Разбудете се и воскликнувајте, жители на правот! Зашто Твојата роса е – роса на светлината, и земјата ќе ги исфрли мртвите.“ (Исаија 26:19; Библија).

Не секој ќе има уште една шанса како Мишел да се разбуди од блиска смрт. Но, сите ние можеме да имаме надеж во воскресението ако Го следиме нашиот спасител Исус Христос.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„Затоа се вели: ‘Стани, ти кој спиеш, воскресни од мртвите, и Христос ќе те осветли!’“ (Ефесјаните 5:14; Библија)

Pin It on Pinterest