ВОСХИТУВАЧКИ ФАКТ: Античкиот Вавилон ја достигнал својата најголема слава за време на владеењето на царот Навуходоносор (604-562 пред Христа) и веројатно бил најголемиот антички град. Вавилон имал огромен плоштад, вкупно 24 километри од секоја страна, со храм Мардук и Вавилонската кула во центарот. Тој бил поделен на два еднакви делови од Еуфрат што тeчел под ѕидовите, кои исто така служеле за наводнување и климатизација на целата метропола.

Вавилон имал 25 авении, широки по 150 метри, што се протегале низ градот од север кон југ. Истиот број на патишта ги прекршил со прав агол од исток кон запад, со што вкупно се здобиле 676 големи блокови, секој речиси еден и пол квадратни километри. Навуходоносор, исто така, изградил огромни утврдувања со дебели ѕидови што се мереле од 67 метри во основата до 54 метри на врвот; четири кочии можеле да се тркаат рамо до рамо на врвот на ѕидовите.

Не само што древниот Вавилон бил голем, туку бил и прекрасен! Јавните згради се сочинувале со светла стаклена тула во различни бои. Надворешните ѕидови на градот биле жолти, портите сини, палатата црвена како роза, а храмовите бели. Сето ова, плус познатите висечки градини, му подариле на оваа метропола сјај што бил неспоредлив со било кој друг земен град.

Сепак, Бог прорекол дека древниот Вавилон ќе биде уништен и никогаш нема да биде повторно изграден. („Затоа во еден ден ќе дојдат нејзините зла: помор, тага и глад, и ќе биде изгорена со оган; зашто е силен Господ Бог, Кој ја суди.“ – Откровение 18:8; Библија). Посебна порака е дадена и за Вавилон во Откровение 14. „И друг ангел се појави по него, велејќи: ‘Падна, падна Вавилон, големиот град, зашто сите народи ги напои со жестокото вино на своето блудство!’“ (Откровение 14:8; Библија).

Вавилон претставува организација која прокламира да биде на Божја страна, но всушност е токму спротивното. Неговата убавина и луксуз ги мамеле луѓето во размислување дека мора да има вистина таму. Но, тоа е фалсификат на вистинското Евангелие на верата. Овој симболичен град стои зад сето она што му се спротивставува на Бога низ целата човечка историја.

Немојте да бидете измамени од она што изгледа добро на надворешноста. Вистината што го менува срцето се наоѓа длабоко во Божјата Реч.

КЛУЧЕН БИБЛИСКИ ТЕКСТ
„И чув друг глас од небото како вели: ‘Излезете од неа, луѓе Мои, за да не соучествувате во гревовите нејзини, и да не добиете од казните нејзини.’“ (Откровение 18:4; Библија)

 

Pin It on Pinterest