Предизвик на љубовта

Светото Писмо вели дека Бог го осмислил и го создал бракот како нешто добро. Тој е прекрасен и непроценлив дар. Бог го употребува бракот да ни помогне да ја избегнеме осаменоста, да ги зголемиме своите способности, да основаме семејство, да воспитуваме деца, да уживаме во животот и да нѐ благослови со близината во односите. Но освен тоа, бракот ни укажува и на нашата потреба да напредуваме и да се соочиме со личните проблеми и личната себичност, со помош на нашиот животен партнер. Ако сме подготвени да учиме, ќе го научиме она што е најважно во бракот – да сакаме. Оваа цврста заедница ни пружа можност да научиме безусловно да ја сакаме другата несовршена личност.

За сите оние кои сакаат да се борат за својот брак, следува серија од предизвици, кои доколку успеете да ги исполните, ќе ви донесат неверојатна промена во вашиот брак. Овие предизвици се тежок процес, но истовремено е процес кој нуди неверојатно задоволство. За прифаќање на овој „Предизвик на љубовта“ потребна е одлучност и непоколебливост.

Тоа не треба да се сфати како проба или краток тест, и оние кои брзо се откажуваат ќе останат без неговите главни предности. Ако му се посветите на овој процес секој ден, неговиот исход ќе го промени вашиот живот и вашиот брак. Сметајте го ова за предизвик кој ви го упатуваат оние кои тоа го искусиле пред вас и кои ги уживаат резултатите од него.

1. Вовед во „Предизвик на љубовта“
(Прв ден)

…Патувањето низ „Предизвик на љубовта“ не е процес со кој се обидуваме да го промениме вашиот/вашата сопружник/сопружничка, за да стане личност каква што сакате да стане. До сега без сомнеж сте откриле дека напорите да го промените својот животен партнер завршувале само со неуспех и разочарување…

Продолжете со читање

2. Љубовта е трпелива
(Втор ден)

…Љубовта ќе ве вдахнови да станете трпелива личност. Кога ќе одберете да бидете трпеливи на негативните ситуации, вие одговарате на позитивен начин. Бавни сте на гнев. Одлучувате да имате долг фитил наместо избувлив темперамент. Љубовта ви помага да се смирите и да почнете да ширите милост на оние околу вас, наместо да бидете вознемирени и постојано да барате нешто. Трпението донесува внатрешен мир додека трае бурата. Никој не сака да биде блиску до нетрпелива личност….

Продолжете со читање

3. Љубовта е љубезна
(Трети ден)

Љубезноста е љубов на дело. Ако трпението е реакција на љубовта да ги намали негативните околности, љубезноста е акција на љубовта да ги зголеми позитивните околности. Трпението отстранува од проблемот, љубезноста создава благослов. Првото е превентива, второ иницијатива. Овие две страни на љубовта се камен темелник на кој почиваат многу од останатите својства на љубовта, до кои ќе допреме во текот на овој серијал….

Продолжете со читање

4. Љубовта е несебична
(Четврти ден)

Живееме во свет кој е заљубен во „себе“. Културата која нѐ опкружува нѐ учи да се насочиме кон својот изглед, чувствата и личната желба како на главен приоритет. А целта е, се чини, да се достигне најголемото возможно ниво на среќа. Опасноста од ваквиот начин на размислување станува болно очигледна кога тоа ќе се покаже внатре во брачната заедница.
Ако воопшто постои збор кој во суштина значи спротивно од љубовта, тоа е себичноста….

Продолжете со читање

5. Љубовта размислува
(Пети ден)

Љубовта размислува. Таа не е некое неразумно чувство кое го поттикнуваат само емоциите, а кое е ментално заспано. Таа е окупирана со мислите, бидејќи знае дека добрите мисли им претходат на добрите дела.
Кога штотуку сте се заљубиле ви било природно да бидете замислени. Сте поминувале часови фантазирајќи за тоа, како вашиот/вашата сакан/а изгледа, прашувајќи се што прави, вежбајќи ги највпечатливите зборови, а потоа ужувајќи во слатките спомени на времето кое сте ги поминале заедно. Искрено сте признавале: „Не можам да престанам да мислам на тебе!“
Но, за повеќето парови, тоа почнува да се менува по стапувањето во брак….

Продолжете со читање

Серијалот продолжува
Останатите статии од овој серијал наскоро ќе бидат објавени…

Pin It on Pinterest