8. Стрес без вознемиреност

8. Стрес без вознемиреност

(Победа над депресијата – осмо поглавје)     Во ова поглавје ќе спомнеме уште неколку методи на лекување на стрес и загриженост кои спаѓаат во категоријата – помогни си самиот на себе си. Освен тоа, ќе нагласиме колку треба да сме внимателни при користење на...
7. Стрес и загриженост

7. Стрес и загриженост

(Победа над депресијата – седмо поглавје)     Пациентите просто се редеа еден по друг. Прво влезе Џун, жена во шеесеттите години, која изгледаше многу помладо од своите вистински години. Таа меѓу другото, била загрижена за својата долготрајна употреба на...
6. Лековити билки и лекови против депресија

6. Лековити билки и лекови против депресија

(Победа над депресијата – шесто поглавје)     По првата година на локалниот колеџ, Анџела одлучила да го напушти својот роден град и во втора година да се запише на универзитетот во Оклахома. Во текот на првите месеци на колеџот Анџела понекогаш се...
5. Стилот на живот како лек против депресија

5. Стилот на живот како лек против депресија

(Победа над депресијата – петто поглавје)     Аманда веќе четири седмици имала крварење од анусот и силни болки во стомакот. Чекала лековите кои ги пиела да ги отстранат нејзините симптоми, но наместо тоа таа се чувствувала многу лошо, а и крварењето било се...
4. Лекување на депресијата со исхрана

4. Лекување на депресијата со исхрана

(Победа над депресијата – четврто поглавје)     Мисти Ламбертон, навистина добра виша медицинска сестра, била дежурна сестра во попладневната смена на одделението за интензивна нега во болницата Мерси (Mercy Hospital). Таа спаѓа во оние медицински сестри кои...
3. Што ја предизвикува депресијата?

3. Што ја предизвикува депресијата?

(Победа над депресијата – трето поглавје)   Кога прв пат дојде во мојата ординација, Тања ми рече дека е уморна од тоа да биде уморна. Поминала низ ваков рутински преглед веќе многу пати претходно. Кога не се чувствувала добро, вообичаено ја одложувала посетата...

Pin It on Pinterest