Практични совети за здравјето

Твојот ум може да те разболи

Твојот ум може да те разболи

Науката почнува да го потврдува она што е запишано во Библијата во поглед на здравјето, пред неколку милениуми. Цар Давид вдахновен од Светиот Дух напишал: „Веселото срце е одличен лек, а невеселиот дух ги суши коските“ ( Пословици 17.22). Вашиот ум и вашето ментално здравје можат многу да влијаат на вашето физичко здравје, на вашата духовна состојба и на квалитетот на вашиот живот. Умот, телото и духот се меѓусебно поврзани и неразделни…

продолжете со читање
Алергии на храна

Алергии на храна

Предизвикани од познати или најчесто од непознати причини алергиите на храна во денешно време се сè почесто присутни. Тоа најверојатно се должи на низа фактори како: лошиот начин на исхрана, преголема употреба на индустриски процесирана храна, генетски модифицирана храна, генетска предиспозиција…

продолжете со читање
Витамин Б6

Витамин Б6

Витаминот Б6 е уште познат и како пиридоксин, а претставува хидросолубилен (растворлив во вода) витамин кој припаѓа во групата на Б витамини. Тој не се складира во организмот и потребно е да се внесува секојдневно…

продолжете со читање
Што се тоа пробиотици и зошто се важни за нашето здравје?

Што се тоа пробиотици и зошто се важни за нашето здравје?

Темата за пробиотиците во денешно време е доста актуелна, но веројатно според многумина ова е само уште една „мода“. Сепак од исклучителна важност е да се знае дека пробиотиците се нешто многу повеќе од „мода“…

продолжете со читање
Здрава или не баш толку здрава храна

Здрава или не баш толку здрава храна

Денеска сме изложени на се повеќе манипулации од страна на прехранбената индустрија која сака да пласира нездрави намирници со етикета – здрава храна. Треба да се знае дека сè што е преработено со додаток на адитиви и е спакувано така што може да трае и до неколку години без да се расипи не може така едноставно да се смести во категоријата здрава храна…

продолжете со читање
Неколку совети за подобар имунитет

Неколку совети за подобар имунитет

Слабиот имунитет е многу чест проблем во зимските месеци. Има повеќе теории за тоа зошто токму во овој период е најверојатно да доживеете пад на имунитетот, а некои од нив се: тоа што помалку излегуваме надвор; во зима вообичаено воздухот е позагаден…

продолжете со читање
Железо

Железо

Железото е еден од минералните елементи кој му е неопходен на организмот за добро здравје. Тој првенствено е потребен  за изградба на хемоглобинот од црвените крвни клетки, и поради тоа е од клучна важност за правилна дистрибуција на кислород до сите ткива и органи…

продолжете со читање
10 здравствени придобивки од употребата на авокадо

10 здравствени придобивки од употребата на авокадо

Можеби е малку чудно, но плодот авокадо се смета за овошје. Карактеристично за ова овошје е тоа што неговиот состав е различен од другите овошја. Овошјата воглавно се составени од голем процент на вода, а најзастапени макронутриенти се јаглехидратите, додека авокадото е овошје кое има значителна количина на масти…

продолжете со читање
Витамин Д

Витамин Д

Витаминот Д е липосолубилен (растворлив во масти) витамин за кој најверојатно сите имаме слушнато дека можеме и самите да го синтетизираме ако поминуваме доволно време на сонце. Како и сите останати липосолубилни витамини, и витаминот Д има способност да се складира во нашето тело.

продолжете со читање

Pin It on Pinterest