22. Какво е тоа „обличје“ на нашето грешно тело?

22. Какво е тоа „обличје“ на нашето грешно тело?

„Зашто тоа, што му беше невозможно на Законот, зашто беше слаб заради телото, Бог го изврши: испраќајќи Го – заради гревот – Својот Син во обличје слично на грешното тело и, поради грев, го осуди гревот во телото“ (Римјаните 8:3 ; Библија) Немојте погрешно...
22. Какво е тоа „обличје“ на нашето грешно тело?

21. Зошто Исус зел наше тело и крв?

„Затоа требаше во сè да стане како Своите браќа, за да биде милостив и верен Првосвештеник пред Бога, за да изврши помирување за гревовите на луѓето.“ (Евреите 2:17 ; Библија) Какво е телото кое што овој свет го познава? Токму такво какво што го имаме вие и јас....
22. Какво е тоа „обличје“ на нашето грешно тело?

20. Како Христос зел наше тело и крв?

„Бидејќи пак децата имаат учество во месото и крвта, така и Тој зеде учество во тоа, и со смртта да го уништи оној, кој ја имаше власта над смртта, односно ѓаволот.“ (Евреите 2:14 ; Библија) Еден човек (Адам) е извор и глава на сета наша човечка природа. А Христовото...
22. Какво е тоа „обличје“ на нашето грешно тело?

19. Каде го гледаме сега Исуса?

„Но Го гледаме Исуса „Кој беше направен само за малку понизок од ангелите” – овенчан со слава и чест заради смртното страдање, та по Божјата благодат да ја вкуси смртта за сите.“ (Евреите 2:9 ; Библија) Во една прилика го видовме Исуса повозвишен од ангелите, а...
22. Какво е тоа „обличје“ на нашето грешно тело?

18. Исусовото име е еднакво на името на неговиот Отец

„…Кој го изврши очистувањето на гревовите и седна оддесно на Величеството во висините, и стана толку повозвишен од ангелите, колку што наследи повозвишено име од нив.“ (Евреите 1:3-4 ; Библија) Кога Тој (Исус) седнал од десната страна на Бога? Одамна – кога...

17. Нема место за фалење

„А сè тоа им се случи за пример, и е напишано за поука нам, врз кои дојдоа краевите на времињата. И така, кој мисли дека стои, нека внимава да не падне! (1 Коринтјаните 10:11-12) Оној кој што се потпира на Бога дека ќе го одржи, не се потпира на своите сопствени...

Pin It on Pinterest